AcasăActualitateEdilii Capitalei continuă lupta cu ţânţarii, de teama virusului West Nile

Edilii Capitalei continuă lupta cu ţânţarii, de teama virusului West Nile

“S-au mai efectuat şi se efectuează tratamente de combatere a ţânţarilor în blocuri, subsoluri şi casele scărilor. Totodată, operatorul responsabil cu igienizarea pe teritoriul Capitalei comunica în sistem de urgenţă Primăriei Municipiului Bucureşti blocurile unde subsolurile sunt inundate, iar municipalitatea anunţă primăriile de sector să ia măsurile care se impun”, mai spun reprezentanţii municipalităţii.

În plus, edilii supraveghează zona de sud a oraşului, limitrofă judeţului Ilfov, pe unde pot pătrunde dinspre Bulgaria ţânţari purtători ai virusului West Nile.

Ministrul Sănătăţii Cseke Attila a declarat, luni, că în România au fost confirmate până în prezent şapte cazuri de infectare cu virusul West Nile, transmis prin înţepătura ţânţarilor, fiind totodată înregistrate două decese. Potrivit ministrului, cele două decese au fost înregistrate în jurul datei de 20 august, iar cei infectaţi, doi bătrâni în vârstă de 75 şi respectiv 79 de ani, au murit pe fondul altor boli de care sufereau. Unul dintre decese a fost înregistrat în Capitală, iar al doilea într-o comună din judeţul Constanţa.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a adăugat că până în prezent au fost confirmate în total şapte cazuri de infectare cu virusul transmis prin înţepătura ţânţarilor, alte persoane fiind suspectate.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, ca măsură de prevenire împotriva infectării cu West Nile se impune ca autorităţile locale să ia măsuri de dezinsecţie în localităţi.

În plus, specialiştii sfătuiesc populaţia să evite, pe cât posibil, expunerea la ţânţari purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi sau aplicând substanţe chimice de îndepărtare a ţânţarilor. Totodată, se recomandă împiedicarea pătrunderii ţânţarilor în locuinţe utilizând mijloace mecanice (plase la ferestre) sau substanţe chimice şi îndepărtarea din jurul locuinţelor a recipientelor cu apă stătută.

Oamenii sunt sfătuiţi, de asemenea, să se prezinte de urgenţă la medic când prezintă semne de boală: febră, dureri intense de cap, vărsături, dureri articulare sau musculare.

În România, în 1996 a evoluat cea mai mare epidemie de meningită West Nile din Europa, care a totalizat 393 de cazuri. Urmare a acestui fapt, începând din 1997, autorităţile sanitare au implementat un sistem de supraveghere a acestei infecţii la om, sistem care funcţionează şi în prezent. În 2009, prin acest sistem, au fost confirmate două cazuri de îmbolnăvire.

La nivel european, în ultimii ani, au fost confirmate cazuri de meningită West Nile în Italia, Ungaria şi Franţa.

Ultimele Articole