Efectul Guvernul Privat: Consilii de administraţie în şcoli, dar cu putere redusă

Chiar dacă este un rezultat cuantificabil al presiunii venite dinspre societatea civilă, noua lege a educaţiei este criticată în linii mari de specialiştii din mediul privat.

"Din păcate, descentralizarea în sistemul preuniversitar rămâne la poarta şcolii, dacă acesta va fi textul final al legii. Consiliile de administraţie din şcoli vor fi sufocate de influenţe venite de sus. Cuvântul de ordine în textul actual este control”, a declarat pentru Business Standard Marian Staş, preşedintele Fundaţiei Codecs pentru Leadership, unul dintre participanţii la dezbaterile pe educaţie din Guvernul Privat. Potrivit acestuia, marea majoritate a articolelor din proiectul de lege provin din Codul Andronescu şi foarte puţine din Codul Miclea, care este mai bun.

Miza reformei în sistemul preuniversitar era nesubordonarea politică, însă noua lege a educaţiei nu va reuşi să realizeze acest deziderat, spun specialiştii consultaţi de Business Standard.

Unul dintre exemplele flagrante ale acestei promisiuni neonorate ale Executivului în faţa mediului privat este textul de lege, care spune că "directorul îşi desfăşoară activitatea sub îndrumarea şi controlul inspectoratului şcolar pentru problemele educaţionale şi sub îndrumarea primarului, pentru problemele de administrare şi finanţare”.

“Vom lupta în continuare împotriva acestei centralizări excesive”, spune Marian Staş, în numele panelului Educaţie şi Piaţa Muncii din Guvernul Privat.

Oamenii de afaceri, consultanţii şi experţii din mediul privat se vor întâlni din nou în această toamnă pentru a dezbate temele majore ale societăţii româneşti, inclusiv reforma din educaţie, şi pentru a pune presiune pe Guvern.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed