El Nino a murit, iar dispariția lui crește riscul de fenomene meteo extreme

CNN analizează, pe site-ul său, consecințele globale ale dispariției fenomenului El Nino. Acest model climatic, caracterizat de temperaturi peste medie în Oceanul Pacific tropical, s-a manifestat puternic pe întreaga planetă de la începutul verii trecute.

A dus la „cupole” caniculare întinse pe porțiuni continentale mari și la incendii extinse de vegetație. El Nino a contribuit la cel mai cald an înregistrat vreodată și a influențat alte fenomene meteorologice globale.

După El Nino, se pregătește să intre în lumina reflectoarelor contrapartida sa, La Nina. Momentul prognozat de climatologi este la sfârșitul acestei veri.

În prezent, clima planetei se află într-o fază neutră, conform Centrului de Predicție Climatică al NOAA. Estimările indică faptul că La Nina se va dezvolta pe parcursul verii și va deveni dominantă în luna septembrie, exact la vârful sezonului uraganelor.

Impactul dispariției El Nino asupra oceanelor

Dispariția fenomenului El Nino va avea implicații majore în Oceanul Atlantic, fiind unul dintre principalele motive pentru care experții anunță un sezon hiperactiv al uraganelor.

Fără El Nino, care devia furtunile departe de SUA, coastele Americii vor fi mai vulnerabile în acest sezon. Atlanticul nu este singurul ocean afectat. Anul trecut, El Nino a contribuit la creșterea temperaturilor medii globale ale oceanelor la niveluri record.

Deși La Nina ar putea avea un efect de răcire, acesta nu se va manifesta imediat, iar oceanele se răcesc incredibil de lent din cauza excesului de căldură produs de arderea combustibililor fosili.

Efectele La Nina

Cum va arăta o vară fără El Nino și cu La Nina în pregătire? Se așteaptă căldură sufocantă mai devreme și furtuni și uragane generate de Oceanul Atlantic.

Verile La Nina, care urmează iernilor grele El Nino, au fost printre cele mai fierbinți înregistrate în SUA. Vara lui 2024 se așteaptă să prezinte aceleași caracteristici, cu temperaturi peste medie în aproape toată zona „Lower 48” (48 de state americane, fără Alaska și Hawaii).

Condițiile de arșiță s-au instalat devreme în vestul țării, iar un val de căldură specifică lunii iulie se răspândește deja în jumătatea estică a Statelor Unite.

La Nina nu este singurul factor care influențează temperaturile în cea mai fierbinte perioadă a anului. Acestea cresc într-o lume care se încălzește din cauza poluării cu combustibili fosili.

Pe lângă căldura mai intensă, previziunile sezoniere indică o vreme mai uscată pentru o mare parte din jumătatea vestică a SUA. Seceta și căldura sunt ciclice: cu cât o zonă devine mai caldă, cu atât se usucă mai mult, pregătind condițiile pentru o nouă secetă sau pentru agravarea celei existente.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed