Erich Buxbaum, IAA: Politicienii români ar trebui să mişte economia

0

Unul dintre cei mai renumiţi profesionişti în publicitate este de părere că, în acest moment, pentru economia şi mersul României, comunicarea din partea politicienilor este imperativă. În opinia lui Buxbaum, comunicarea către organismele internaţionale, cum este Fondul Monetar Internaţional, ar trebui să cadă în plan secund.

“Economia României ar trebui să funcţioneze în România. Statul ar trebui să gândească, alături de asociaţii, de corporaţii, un program care să facă economia să meargă. Acum, politicienii discută doar dacă să repete alegerile. Asta e democraţia: dacă ai 50,01%, eşti câştigător”, a declarat Buxbaum pentru Business Standard.

România nu are nimic special comparativ cu alte ţări, crede preşedintele IAA, când vine vorba despre declinul economic, însă crede că problema este în altă parte. “Gravitatea cea mai mare nu o are acum criza economică, ci criza politică. Este necesară stabilitatea guvernului pentru ca lucrurile să se poată dezvolta din nou aici”, spune acesta, iar modul în care se comunică nu ajută cu nimic. “Nici eu, nici Guvernul, nici Banca Naţională a României nu ne-am propus să scoatem ţara din criza economică, pentru că nu se poate acest lucru”, declaraţia preşedintelui Traian Băsescu, de la începutul lunii octombrie 2009, ar putea fi trecută la capitolul “Aşa nu”. De asemenea, declaraţia din 16 decembrie a lui Emil Boc, premierul demis: “Vestea bună din punct de vedere economic este că am atins fundul sacului sau vârful de criză a trecut odată cu trimestrul al treilea”.

Sfatul vicepreşedintelui IAA Europe pare bine-venit, în contextul în care, la nivel internaţional, politicienii străini au avut mesaje către populaţie diametral opuse. De exemplu, dacă Traian Băsescu avea declaraţii negativiste, nu acelaşi lucru s-a întâmplat în cazul discursului de învestitură a preşedintelui SUA, Barack Obama: “Provocările cu care ne confruntăm sunt reale. Sunt grave şi sunt multe. Nu vor fi rezolvate uşor sau într-un timp scurt. Dar, America, să ştii asta, le vom face faţă!” sau în discursul lui Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene: “Mesajul nostru este clar: există o criză gravă, dar există şi o cale pentru a ieşi din criză”. Erich Buxbaum spune că, din punctul său de vedere, “motoarele economiei româneşti erau supraîncinse. Cu cât urci mai mult şi mai repede, cu atât căderea este mai puternică. Aşa s-a întâmplat şi cu piaţa media românească”. Lucrurile au evoluat mult mai repede decât într-un ritm normal, spune acesta, infrastructura nu a ţinut pasul cu consumul, iar acelaşi lucru se întâmplă şi în publicitate: “Cred însă că, în România şi în multe alte ţări, anul 2010 va aduce o revenire a economiei. Nu s-a terminat încă, dar cred că anul viitor vom vedea o serie de evoluţii pozitive”. Iar dacă sfatul lui către politicienii autohtoni este “comunicaţi urgent!”, pe publicitarii români îi îndeamnă să înveţe mereu. Totodată, spune că agenţiile trebuie să se întoarcă la ceea ce trebuie să facă: să livreze creativitate de excepţie. “Creativitatea nu se află la cel mai bun nivel acum. Agenţiile care vor şti să facă asta, vor câştiga. Ca întotdeauna”. În acelaşi timp, Buxbaum punctează că advertiserii sunt sub presiune, iar competiţia e mai mare ca în trecut.

“Piaţa de publicitate urmează mersul economiei. Cred că toate canalele media pot creşte, însă numai dacă acţionează pentru a se dezvolta. Dacă nu fac nimic creativ cu anii, atunci fireşte că există o problemă. Cum se întâmplă cu presa scrisă. Există 15 reviste pentru PC, 15 pentru Mac, 20 pentru golf şi 20 pentru scufundări. Este necesar un proces de «curăţenie»”, spune vicepreşedintele IAA Europe.

Totuşi, despre online, Buxbaum nu are o părere foarte optimistă, acesta considerând că mediul nu creează suficient profit. “De asemenea, utilizează prea multe modele pentru a demonstra cât de important este. 1,6 milioane de clickuri. Minunat, dar pe mine mă interesează câte produse am vândut, nu câte clickuri s-au făcut. Cred că este un canal important pentru viitor, dar cred că trebuie ales cu grijă între ceea ce este cu adevărat important şi ce nu. Internetul e supraestimat acum”, punctează reprezentantul IAA. Totuşi, se arată încrezător în şansele conţinutului online cu plată, cu o singură condiţie obligatorie: să livreze ceva important şi special.

Erich Buxbaum vede cu ochi mai buni televiziunea şi se bazează pe evoluţia de anul trecut. “TV-ul nu a avut niciodată atâtea încasări din publicitate ca în 2008. Asta deoarece state ca India şi China îl folosesc masiv şi este cel mai bun mijloc de comunicare în masă. Există însă şi excepţii: în Austria, 50% din publicitate este în print şi doar 30% pe TV. În România, pe TV este 60-70%”, a mai spus acesta.