FIFPro, comunicat dur despre situația fotbalului românesc: ”Nu mai semnați cu niciun club”

Asociația mondială a fotbaliștilor profesioniști a dat un comunicat oficial în care îi pune în gardă pe toți jucătorii care sunt ofertați din țara noastră: „Situația e tulbure în România, unde sunt multe lucruri în neregulă, vă recomandăm să nu semnați cu niciun club înainte să ne solicitați sprijinul”.

Forul internațional oferă drept exemple de rele practici situația de la Dinamo, club care a intrat din nou în insolvență pentru datorii, dar și a cluburilor din ligile inferioare, FC Brașov SR și FC Buzău, divizionarele secunde, fiind doar două dintre exemple, care au mutat contractele angajaților de pe o societate pe alta, pentru a scăpa de datoriile către jucători și a-i da afară, mutări acceptate de Federație.

FIFPpro prezintă, punctual, în cadrul comunicatului, cinci cazuri care demonstrează că situația din fotbalul românesc este departe de normalitate.

”1. În ultimele opt luni, AFAN, asociația jucătorilor, a făcut numărul șocant de 460 de litigii la comisiile naționale, în care jucătorii solicitau fie salariile, fie rezilierea contractelor, pentru încălcarea angajamentului. Majoritatea cazurilor încă se judecă.

2. Fotbaliștii români sunt tratați cu mult mai rău decât colegii lor străini. Dacă fotbaliștii străini își pot rezilia automat contractelor dacă sunt neplătii de două luni, cu o notificare la FIFA, jucătorii Români trebuie să solicite rezilierea la comisiile locale. Astfel de spețe, la comisiile locale, durează aproximativ trei luni să fie rezolvate. În tot acest timp, jucătorul este obligat să rămână la clubul în cauză. Asta înseamnă că jucătorul stă neplătit cinci luni până când vine decizia. AFAN și FIFPro au formulat o cerere la TAS pentru a fi schimbate aceste reguli abuzive și așteaptă un răspuns.

3. Dinamo București – un club din România pe care FIFPro l-a mai raportat – a primit interdicție de la FIFA să legitimeze jucători în martie 2021, din cauza datoriilor avute la un jucător străin. În iunie, clubul a intrat în insolvență, a doua din 2015 încoace, iar ulterior a solicitat FIFA să ridice interdicția, iar FIFA s-a conformat. Clubul insolvent Dinamo, acum, a înregistrat jucători noi, ceea ce înseamnă că Dinamo cheltuie bani pe alți jucători, chiar dacă nu și-a plătit datoriile către foștii jucători.

4. Federația Română de Fotbal a permis unui număr de două cluburi să își transfere drepturile de participare unor noi entități, cu nume similare. Decizia a fost luată încălcând regulile, iar această mutare dăunează jucătorilor ‘fostei’ entități, care nu-și vor mai primi salariile restante. FIFPro și AFAN au contestat aceste decizii la TAS.

5. Juniorii români sunt obligați să semneze un contract de profesioniști cu același club la care sunt înregistrați. Dacă nu fac asta, riscă să fie suspendați până la doi ani. FIFA a confirmat deja că această regulă nu este conformă cu regulamentele aflate în vigoare, însă niciun amendament nu a fost inițiat”, se arată pe site-ul FIFPro.

FIFPro: ”Ne-am săturat de conducătorii de fotbal din România”

Roy Vermeer, directorul FIFPro, a blamat modul în care sunt tratați fotbaliștii români și a acuzat Federația.

Ne-am săturat de conducătorii de fotbal din România, care arată mereu că nu le pasă de jucători. Federația Română de Fotbal este, din păcate, una dintre multele exemple care arată că principalul obiectiv al forurilor este să limiteze cât mai mult posibil drepturile jucătorilor”, a transmis Roy Vermeer.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed