Filosofia afaceriștilor ruși pentru metalurgia românească

Trei dintre combinate se apropie de punctul de „break-even” după şase ani consecutivi pe pierdere. Un al patrulea combinat, cel de la Brăila, va funcţiona trei luni în regim de probe, în timp ce uzina Oţelu Roşu rămâne închisă.

 

Firma Invest Nikarom a preluat în martie 2013 patru combinate siderurgice cu 4.000 de salariaţi de la grupul rus Mechel care le-a vândut pentru suma simbolică de 230 de lei (52 de euro).

 

„Câmpia Turzii nu mai este un combinat ca acum zece ani, acum este o întreprindere mică, dar pe care încercăm să o facem cât mai profitabilă. Noi mizăm nu pe producţie ridicată cu costuri mari şi pierderi, ci pe o producţie mică cu profit“, a spus Olga Chumakova, reprezentanta Invest Nikarom, care controlează combinatele prin diferite firme înregistrate în Cipru.

 

Olga Chumakova a fost reprezentanta Mechel în România şi omul-cheie din spatele preluării combinatelor de către Invest Nikarom, firmă controlată de părinţii acesteia, Victor Chumakov şi Svetlana Chumakova.

 

Fabrica de sârmă din Câmpia Turzii, al doilea oraş ca mărime din judeţul Cluj, avea 5.700 de angajaţi în 2002 când a fost cumpărată de grupul Mechel. De atunci a fost constant pe pierdere, cu excepţia anului 2008.

 

Capacitatea de producţie a fost redusă treptat şi mii de oameni au fost disponibilizaţi, provocând un dezastru social, în condiţiile în care uzina era cel mai mare angajator.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed