x


  • EUR
    4.7536
    USD
    4.3072
string(11) "fiscalitate"

Fiscul caută banii românilor din străinătate

Inspectorii ANAF nu se limitează la controale și inspecții pe teritoriul României, ci caută cazurile de evaziune fiscală ale românilor inclusiv peste granițele țării.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 21.05.2015, 6:33

Firmele și persoanele fizice care au contracte peste hotare și obțin venituri din afară au intrat în vizorul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) în special odată cu venirea crizei, când veniturile bugetare au scăzut brusc și au fost căutate noi surse de bani.

 

ANAF are încheiate acorduri de schimb de informații cu numeroase țări din întreaga lume, ceea ce le permite inspectorilor români să ceară și să obțină informații despre activitatea desfășurată, veniturile obținute și taxele plătite de contribuabilii români în alte state.

 

Chiar ieri, Guvernul a aprobat semnarea Acordului între România și SUA pentru îmbunătățirea conformării fiscale internaționale și implementarea măsurilor FATCA (The US Foreign Account Tax Compliance Act). Acest document permite un schimb reciproc de informații între ANAF și IRS, Fiscul american.

 

Ce a făcut Fiscul în mod concret pentru a afla informații fiscale despre activitățile românilor desfășurate în afară? Anul trecut, numai pe spețe de TVA, Fiscul românesc a transmis aproape 3.000 de solicitări de informații către autoritățile altor state. Pentru comparație, din afară ANAF a primit de două ori mai puține cereri de informații.

 

„Pe parcursul anului 2014, în cadrul activităţii de cooperare administrativă cu statele membre ale Uniunii Europene, în sfera TVA au fost primite un număr de 1.608 solicitări de informaţii din celelalte state şi s-au transmis 2.947 solicitări de informaţii”, se arată în raportul ANAF pentru 2014.

 

Însă raportul se inversează când vine vorba despre impozitele direct. Solicitările de informații din afară au fost de trei ori mai numeroase decât cele transmise de inspectorii fiscali români către cei din alte state.

 

Potrivit documentului citat, „în sfera impozitelor directe, în baza prevederilor Directivei 2011/16/UE privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal, precum şi în baza convenţiilor de evitare a dublei impuneri la care România este parte, a fost primit un numar de 246 solicitări de informaţii din partea administraţiilor fiscale străine şi au fost transmise în afara ţării 83 solicitări de informaţii din domeniul impozitării directe”.

 

De asemenea, în domeniul controalelor multilaterale România a coordonat opt controale pentru combaterea fraudei în domeniul tranzacţiilor intracomunitare.