AcasăEconomieFostele state URSS au ajuns la un acord pentru crearea unei zone...

Fostele state URSS au ajuns la un acord pentru crearea unei zone de liber schimb

“Am convenit să semnăm astăzi un acord asupra unei zone de liber schimb”, a declarat Putin, după discuţii cu omologii săi din Comunitatea Statelor Independente /CSI, ex-URSS mai puţin statele baltice şi Georgia/, la Sankt Petersburg /nord-vestul Rusiei/.

 

“După lungi negocieri, intense şi constructive, am rezolvat principala problemă”, a adăugat el.

 

Acesta este un acord “fundamental ce stabileşte baza relaţiilor noastre economice şi comerciale pe termen lung”, a adăugat el.

 

Aceste declaraţii intervin la câteva ore după ce UE a anunţat amânarea unei vizite joi la Bruxelles a preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, destinată să facă progrese în negocierile lor privind un acord de asociere dotat cu o importantă componentă comercială, în urma condamnării opozantei Iulia Timoşenko, notează AFP.

 

Ţările CSI – Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Republica Moldova, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan şi Ucraina – au format o uniune asemănătoare URSS înainte de dezmembrarea acesteia în 1991.

 

Putin a reamintit că aceste ţări au semnat deja în 1994 un acord privind crearea unei zone de liber schimb, dar că ea nu a văzut niciodată lumina zilei, întrucât documentul nu a fost ratificat de numeroase state, mai ales de Rusia.

 

Trei ţări din CSI – Rusia, Kazahstan şi Belarus – au creat de asemenea o uniune vamală în vigoare începând cu vara anului 2010, în care Rusia încearcă să atragă Ucraina.

 

Moscova cere în schimb Kievului să se întoarcă de la UE, dar ucrainenii refuză, preferând mai degrabă să “coopereze” cu această structură decât să i se alăture.

Ultimele Articole