Franks: Cheltuiala publică din România este „infestată” de ineficienţă

„Trebuie să continuăm procesul de consolidare fiscală pentru ca România să-şi îndepliească obligaţiile de a reduce deficitul bugetar la sub 3% din PIB până în 2012. Greutăţile cele mai importante au fost depăşite prin măsurile dure deja adoptate. Vom completa acest proces acordând atenţie acelor limitări care stau în calea creşterii economice”, a spus oficialul FMI.

El a arătat că una dintre aceste limitări este absorbţia fondurilor europene, care are ca obiectiv îmbunătăţirea infrastructurii, a sistemului de educaţie şi alte zone care susţin creşterea economică.

„În momentul de faţă, cheltuiala publică este infestată de ineficienţă şi sub 3% din suma de 19 miliarde de euro pusă la dispoziţia României pentru fonduri structurale este utilizată. Trebuie să ne asigurăm că România va beneficia cât se poate de mult de aceste foduri”, a continuat Franks.

În ceea ce priveşte actualul acord, care se încheie pe 30 martie, Franks spune că au fost atinse trei mari obiective, respeciv corectarea unor dezechilibre la nivel macroeconomic, începerea procesului de reformă şi evitarea unei crize bancare.

„Ce a fost mai rău din criză a trecut. Sunt, totuşi, anumite măsuri care trebuie luate de Guvern în continuare, dar, în ansamblu, avem un scenariu pozitiv pentru anii care urmează”, a apreciat Franks.

Deşi România este printre cele mai sărace ţări din Uniunea Europeană, oficialul FMI crede că economia are şanse să crească în viitor mai rapid decât media UE, ceea ce va ajuta ţara să recuperere din decalajul faţă de standardul de viaţă din statele membre mai bogate.

„Trebuie să recunoaştem, totuşi, că nu a fost făcută toată munca. Există în continuare eforturi majore pentru a continua procesul de reforme structurale, astfel încât România să beneficieze de avantajul potenţialului de creştere economică”, a mai spus Franks.

Board-ul FMI a aprobat, vineri, cea de-a şaptea şi ultima evaluare a acordului stand-by cu România, bazată pe îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru al anului trecut, precum şi termenii viitoarei înţelegeri, de tip preventiv.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed