AcasăExterneGAZPROM amenință Europa! ”Va plăti dublu”

GAZPROM amenință Europa! ”Va plăti dublu”

Gazprom amenință că la iarnă Europa va plăti 4000 de dolari pentru 1000 de metri cubi de gaze, aproape dublu față de precedentul record.

Compania controlată direct de Putin a făcut o analiză a prețului gazelor naturale, din care a reieșit că „în ritmul actual, la iarnă, Europa va cumpăra gazul cu 4000 de dolari pentru o mie de metri cubi”.  Într-o postare de pe grupul de Telegram al companiei mamut, reprezentații acesteia mai vorbesc, marți, și despre nevoia „europenilor de a-și umple depozitele de gaze, aflate acum la „un nivel mult mai scăzut decât în iarna 2019-2020”. 

De la începutul invaziei, Putin a folosit cea mai mare companie producătoare de gaze din lume ca pe un instrument de șantaj direct. Acesta a condiționat livrările de gaze naturale de punerea în folosință a conductei Nord-Stream 2 sau de plata în ruble.  Prețul a fluctuat în funcție de declarațiile șefului de la Kremlin. Iarna anului trecut a fost momentul în care Europa plătise cel mai mare preț din istorie pentru gazele naturale, tot după o serie de dispute geopolitice între Putin și Occident. Atunci, europenii plăteau circa 2400 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze.  

De altfel, după ultimul discurs al lui Putin, piața europeană de gaze a fost din nou perturbată.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.