Geithner, secretarul Trezoreriei americane: SUA şi Europa trebuie să controleze mai strict investiţiile riscante

„Cred că este important să recunoaştem că Statele Unite şi Europa sunt de acord în privinţa aplicării unor constrângeri mai riguroase în privinţa riscului, cerinţe mai stricte pe pieţele de capital, transparenţă pe piaţa derivatelor. Trebuie să ne asigurăm că autorităţile de reglementare şi supraveghere îşi pot face treaba în privinţa protejării economiei în faţa riscului. Şi cred că în aceste domenii avem multe în comun.Dar vom avea abordări diferite pentru că şi sistemele noastre diferă”, a declarat Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei americane.

” Aş vrea să spun încă de la început cât de mult salutăm rolul de lider jucat de Germania în aplicarea cadrului de reforme şi a sprijinului financiar care a ajutat Europa să facă faţă provocărilor actuale. Apreciem faptul că Gremania s-a mişcat atât de repede şi a acţionat prompt . În astfel de cazuri fermitatea angajamentului politic este foarte importantă”, a mai precizat Geithner.

„Împărtăşim interesul de a ne asigura că muncind împreună vom aduce revigorarea economică şi vom pune în aplicare un cadru global de reforme financiare care va reduce riscul unor crize viitoare . De asemenea vom proteja investitorii şi consumatorii economiilor noastre”, a afirmat secretarul Trezoreriei americane.

” Dacă europenii vor fi mai solidari atunci această solidaritate va trebui să îşi demonstreze eficienţa în Pactul de Stabilitate şi Creştere. Aceste două elemente sunt inseparabile. Un al treilea element vizează desigur progresul în privinţa reglementărilor aduse pieţei financiare, deşi până acum s-au făcut paşi importanţi”, a explicat Wolfgang Schaeuble.

Cooperare aşadar între Europa şi Statele Unite pentru aducerea economiei mondiale pe drumul cel bun. Laude la adresa Germaniei şi nicio vorbă despre criticile pe care Timpthy Geithner le-a adus săptămâna trecută gazdei sale, care a decis unilateral să interzică temporar practicile speculative de tip „naked-short selling” Această acţiune a speriat pieţele financiare şi a înfuriat partenerii din Zona euro.

Popasul la Berlin încheie vizita de două zile a secretarului Trezoreriei americane în Europa, în tipul căreia oficialul s-a întâlni cu omologul sau britanic, George Osborne, cel german ,Wolfgang Schaeuble, Mervyn King, guvernatorul Bancii Angliei şi Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed