Geoană, în The Telegraph: „SUA are nevoie de Europa pentru a se opune cu încredere Rusiei și Chinei”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat în cadrul unui interviu pentru publicația The Telegraph, că Statele Unite au nevoie de aliații europeni pentru a face față amenințărilor Rusiei și Chinei. Declarația a fost făcută în contextul temerilor că fostul preşedinte american Donald Trump, care candidează pentru un nou mandat la alegerile din noiembrie, ar putea opri sprijinul militar pentru Ucraina sau chiar ar putea retrage în totalitate garanția de securitate a Washingtonului pentru Europa.

„La fel de mult cum Europa are nevoie de America, America cred că are nevoie de toți aliații săi. Realitatea strategică este că China este un adversar formidabil și că Rusia și China și toți ceilalți împreună vor crea încercări masive de a perturba puterea americană. Există un interes agresiv intens din partea acestor țări de a contesta practic ordinea mondială care a fost introdusă după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. În această luptă epică, America va avea nevoie nu doar de propria forță, ci și de toți aliații din Alianță”, a declarat Mircea Geoană pentru „The Telegraph”.

Fostul preşedinte american Donald Trump a atenționat, în februarie, că nu va „apăra” de Rusia ţările care nu respectă ţinta stabilită de NATO de a cheltui 2% din PIB pentru apărare. „De fapt, i-aş încuraja să facă ce naiba vor”, a spus Trump, transmite sursa citată.

Comentariile fostului preşedinte american au stârnit vâlvă în Europa, unde este încă vie amintirea scepticismului său față de NATO. În 2017, Trump a stârnit controversă când a calificat NATO ca fiind „depăşită”. În cursul preşedinţiei sale a denunţat repetat faptul că SUA achită o cotă incorectă ca membră a alianţei militare.

„Am lucrat timp de patru ani cu președintele Trump la Casa Albă. Începutul a fost destul de tumultuos”, a spus Mircea Geoană despre perioada în care Trump a catalogat NATO drept „învechit”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed