Ghid de angajare într-o casă de avocatură de top. Vezi ce spun greii din avocatură

Ca să fii eligil pentru o poziţie în cadrul unei firme de avocatură  din top 5, trebuie invaribil să fi absolvit facultatea de Drept cu note foarte bune, să fi avut activitate extra-curiculară relevantă, cu ale cuvinte-să fi participat la conferinţe, seminarii şi la concursuri de procese simulate. Mai mult, te califici pentru o poziţie în cadrul unei firme de avocatură mari dacă vorbeşti fluent limba engleză şi încă o limbă străină. Recrutorii caselor de avocatură evaluează interiorizarea acestei abilităţi prin măsura în care un candidat ştie să opereze cu jargonul de specialitate din engleză sau altă limbă străină.

 

“Apreciem candidaţii pasionaţi, implicaţi în activităţi extra-curiculare, care participă frecvent la stagii de practică, conferinţe, concursuri de procese simulate, seminarii suplimentare – toate acestea fiind de mare ajutor la început de carieră în dezvoltarea abilităţilor necesare practicării cu succes a profesiei juridice. De asemenea, capacitatea de a susţine cu uşurinta o conversaţie pe teme profesionale într-o limbă străină este un criteriu important în procesul de recrutare, alături de capacitatea de a înţelege mecanismele economice şi tendinţele vizibile în principalele industrii şi segmente economice”, a spus pentru MONEY.ro Cătălin Băiculescu, co-managing partner la Muşat & Asociaţii.

 

Recrutorii de la NNDKP identifică studenţii eligibili pentru o poziţie în cadrul firmei, cu unul-doi ani înainte de absolvirea facultăţii. Cu toate acestea, ei sunt ofertaţi şi angajaţi abia după ce vor fi absolvit facultatea.

 

Nu angajăm studenţi part-time. Îi încurajăm să se focalizeze pe studiu în timpul facultăţii, a spus pentru MONEY.ro Ruxandra Teodorescu, director de resurse umane la NNDKP.

 

“Targetul nostru sunt absolvenţii foarte bine pregătiţi: cu note bune, preocupări şcolare şi extraşcolare, care cunosc foarte bine limba engleză şi eventual o altă limbă străină. Având în vedere că sunt din ce în ce mai mulţi astfel de studenţi, importantă pentru noi este atitudinea lor, pasiunea pe care o au pentru drept în general şi pentru avocatură în special”, mai spune reprezentantul NNDKP.

 

În ceea ce priveşte casele de avocatură internaţionale, criteriile de eligibilitate sunt mai coercitive: e dezirabil să fi absolvit o a doua facultate din zona de business administration.

“Trebuie să aibă un background academic foarte bun şi să cunoască foarte bine cel puţin limba engleză. Apoi trebuie să dovedească curiozitate şi interes în a înţelege business-ul clientului şi rezistenţă la lucru de multe ori prelungit. O a doua licenţă în business reprezintă un plus. El poate deveni atractiv din momentul în care îşi prezintă CV-ul, deci primul pas este să aplice”, a spus pentru MONEY.ro Anda Todor, managing partner al firmei de avocatură Salans.

Un stagiu de pregătire în cadrul firmei internaţionale de avocatură White & Case, o foaie matricolă impecabilă şi participarea la conferinţe şi sesiuni de comunicări relevante ariei profesionale în care s-a specializat fac dintr-un student la Drept un candidat eligibil pentru o poziţie în cadrul firmei internaţionale de avocatură.

 

Absolvent de Drept, bine pregătit, cu diploma obţinută la o facultate privată. Sunt eligibil pentru un job la o casă de avocatură de top?

 

Orice candidat care demonstrează că are cunoştinţe solide în zona de expertiză vizată, independent de particularităţile facultăţii în cadrul căreia le-a dobândit: private, de stat sau din străintătate, este eligibil pentru a fi ofertat de o casă de avocatură de top, susţin recrutorii de la NNDKP şi de la Muşat & Asociaţii.

 

“În general recrutăm absolvenţi de la facultăţile de stat, dar avem şi colaboratori care au urmat facultăţi private. Studiile în cadrul unei universităţi din afara ţării pot constitui în anumite situaţii un avantaj, dar nu un criteriu exclusiv de selecţie”, a spus Ruxandra Teodorescu.

 

Recrutorii de la Muşat & Asociaţii vor candidaţi care se “antrenează” continuu în zona de expertiză pentru care s-au pregătit.

“Apreciem pregătirea universitară solidă dovedită prin cursuri suplimentare, cursuri post- universitare în ţară sau în afara ţării, etc, însă supunem toţi candidaţii unei testări riguroase a cunoştintelor teoretice pentru a ne asigura că îi selectăm pe cei mai bine pregătiţi. Din acest motiv, facultatea absolvită este mai puţin importantă faţă de cunoştinţele dobândite”, a spus Cătălin Băiculescu, co-managing partner la Muşat & Asociaţii.

 

Dacă vrei să lucrezi într-o firmă de avocatură internaţională este dezirabil să fi studiat sau să fi participat la un stagiu de pregătire în străinătate.

 

“Au un avantaj net studenţii care au beneficiat de studii sau stagii în străinătate, pentru că sistemul de învăţământ occidental oferă posibilităţi pe care sistemul românesc nu le oferă întotdeauna, cum ar fi posibilitatea efectuării unui stagiu într-o mare firmă de avocatură internaţională. În orice caz, marea majoritatea a avocaţilor din Salans au studiat într-o forma sau alta de învăţământ în străinătate, fie că vorbim de SUA sau Anglia. Cu toate acestea, baza pe care se clădeşte este în România”, a spus Anda Todor.

Un masterat sau un doctorat la o universitate de prestigiu din SUA te aduc  în vizorul firmei internaţionale de avocatură White & Case.

„Considerăm un plus – dar nu neapărat un avantaj –  expunerea la un mediu de învăţământ internaţional, fie prin absolvirea cursurilor unei universitaţi de tradiţie din Europa, fie prin finalizarea unui masterat sau doctorat la o universitate consacrată din Statele Unite ale Americii. Însă aceste aspecte nu decid eliminarea sau “calificarea” unui candidat”, a spus pentru MONEY.ro Delia Pachiu, partener la casa de avocatură White & Case.

 

Primul pas pentru o carieră într-o firmă de avocatură internaţională: să aplici pentru un internship.

 

“Acest lucru (n.red. internship-ul ) îl va ajuta foarte mult să înţeleagă ce se întâmplă într-o firmă de avocatură comercială şi să vadă aspectele practice cu care facultatea îl obişnuieşte prea puţin. În perioadele de internship se poate lămuri şi dacă acest tip de avocatura i se potriveşte, caci este foarte posibil să vrea altceva. Apoi să fie interesat să se dezvolte şi să se perfecţioneze, nu se limiteze la facultate şi atat. După ce aplică şi este selectat, urmează o perioadă în care şi noi şi el ne lămurim dacă suntem compatibili. Pe masura ce trece timpul, primeşte sarcini tot mai complexe, şi, în timp, capătă tot mai multă independenţă, ajungând să participe la negocieri, să ia decizii, şi, în final, să coordoneze proiecte”, conchide Anda Todor.

Pe piaţa locală de avocatură de business activează jucători ca NNDKP, Muşat & Asociaţii, Ţuca Zbârcea & Asociaţii şi Boştină şi Asociaţii. Printre firmele internaţionale de avocatură care operează pe piaţa românescă se numără Salans, White & Case şi CMS Cameron McKenna.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed