Giurgiu: Al doilea focar de pestă porcină africană, confirmat la porc domestic in ultimele trei zile. Alte peste 100 de cazuri sunt active la mistreţi pe fondurile de vânătoare din judeţ

Noul focar de pestă porcină africană a fost confirmat într-o exploataţie nonprofesională din comunea Băneasa, transmite, vineri, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Giurgiu. 

Autorităţile au stabilit o zonă de protecţie în jurul focarului, de minimum 3 kilometri, pe raza localităţilor Băneasa şi Pietrele şi o zonă de supraveghere în jurul focarului, de minimum 10 kilometri, care include şi zona de protecţie, pe raza localităţilor: Braniştea, Gostinu, Puieni, Vlad Tepes, Plopsoru, Daita, Frasinu, Sfântu Gheorghe.

Mişcarea animalelor din zonele de protecţie şi supraveghere este restricţionată astfel: deplasarea şi transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt interzise, cu excepţia cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală. Această interdicţie nu trebuie aplicată tranzitului porcilor pe şosea sau pe calea ferată dacă tranzitul se face fără descărcare sau oprire; poate fi acordată o derogare în cazul porcilor destinaţi tăierii, care provin din exteriorul zonei de protecţie şi se îndreaptă spre un abator situat în zona menţionată anterior pentru tăiere imediată.

În zona de protecţie, nici un animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploataţie fără autorizarea autorităţii veterinare locale, precizează un comunicat al DSVSA Giurgiu.

Miercuri, autorităţile din acest judeţ anunţaseră identificarea unui focar de pestă porcină africană într-o gospodărie din comuna Clejani.

Cele două focare de boală la porc domestic se adaugă altor 108 de cazuri de pestă porcină africană identificate la porci mistreţi în 17 fonduri de vânătoare din judeţ. 

DSVSA menţionează că este interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mişcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii şi produselor din carne de porc provenite din zonele de restricţie, ca urmare a evoluţiei virusului pestei porcine africane.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri