Graţian Gheţea: Băncile sunt obligate să transforme dobânzile fixe în dobânzi variabile

Întrebat dacă băncile au dreptul să modifice dobânzile fixe în dobânzi variabile, Gheţea a răspuns: ” Nu au dreptul, sunt obligate. Este corectă transformarea în dobânzi variabile. Ceea ce nu este corect, este că se doreşte cu acest prilej să se reducă dobânzile, ceea ce nu este normal.”

„Băncile nu încearcă să schimbe dobânzile. Citiţi ordonanţa, citiţi Directiva 48, deci nu noi dorim aşa ceva, este o directivă europeană care spune că se fac numai dobânzi variabile, deci nu băncile încearcă să facă aşa ceva”, a subliniat preşedintele ARB.

La rândul său, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Samuel Calotă, a declarat, pentru AGERPRES, că băncile nu au voie să modifice dobânda fixă în dobândă variabilă decât cu acordul consumatorului.

„În momentul în care fac aşa ceva, sunt pasibile de sancţiune. OUG nr. 50 nu prevede în mod expres interzicerea de a transforma o dobândă fixă în variabilă şi invers, dar, cu acordul consumatorului, poate să modifice tipul de dobândă din variabilă în fixă sau din fixă în variabilă”, a precizat Calotă.

Potrivit vicepreşedintelui ANPC, în cazul în care clienţii nu sunt de acord, aceştia trebuie în primul rând să se adreseze băncii, iar, dacă aceasta nu înţelege să îi repună în dreptul iniţial şi în tipul de contract iniţial, atunci ei trebuie să se adreseze Autorităţii, care va face demersuri pentru a-şi obţine drepturile.

Referitor la şansele de câştig ale celor care au demarat procese colective sau individuale împotriva băncilor, Samuel Calotă a apreciat că, dacă unităţile bancare se abat de la litera legii şi au o practică nelegală, clienţii ar putea obţine câştig de cauză în demersul lor.

„Toată lumea trebuie să înţeleagă faptul că legea trebuie respectată şi nu poţi să te prevalezi de faptul că eşti un agent economic foarte mare şi îţi permiţi să încalci legea”, a spus Calotă.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed