Grecia: austeritate şi şomaj

0

Premierul Antonis Samaras a reuşit cu greu să mobilizeze suficient sprijin parlamentar pentru aprobarea pachetului de măsuri de austeritate. În lipsa acestuia, nu ar fi fost posibilă însă deblocarea fondurilor de la creditorii externi. Pe lângă această lege, Parlamentul trebuie să voteze şi bugetul pentru ca Atena să primească cele 31 de miliarde de euro, esenţiale pentru evitarea colapsului financiar. Premierul Samaras susţine că noile decizii sunt un important pas către normalizarea situaţiei din Grecia:

 

„Acest vot era o precondiţie pentru ca tinerii noştri să poată găsi din nou de lucru, pentru ca fiecare grec să poată vedea zile mai bune. Următorul pas este bugetul, care va trece de asemenea.” ANTONIS SAMARAS, premierul Greciei

 

Legea aprobată în Parlament creşte vârsta de pensionare cu doi ani, la 67 de ani şi impune noi tăieri de pensii şi salarii, pentru a doua oară în acest an. Salariile angajaţilor din sectorul public vor fi reduse cu până la 27 la sută, mii de funcţionari vor fi concediaţi, iar multe taxe vor creşte.

 

„A fost un vot foarte dificil, un vot foarte dureros, pentru că înţelegem pe deplin situaţia poporului grec, disperarea care a cuprins societatea elenă. Dar, pe de altă parte, ştiam că nu există alternativă. Avem nevoie de banii partenerilor noştri europeni, aşa că a trebuit să luăm aceste decizii dureroase.” DORA BAKOYANNI, membră a partidului Noua Democraţie

 

Din 2010 încoace, parlamentarii greci s-au mai confruntat de trei ori cu dilema: austeritate sau faliment! De fiecare dată, au preferat „cura de austeritate” în schimbul salvării financiare. După ce va fi adoptat şi bugetul pentru 2013, miniştrii de Finanţe din zona euro se vor reuni, pe 12 noiembrie, pentru a examina cazul Greciei.

 

Eurogrupul trebuie să deblocheze tranşa de împrumut îngheţată în iunie, pentru ca Atena să nu intre în incapacitate de plată până la sfârşitul lunii. Între timp, austeritatea îşi arată din nou „colţii” : în august, şomajul a atins nivelul record de 25,4%. Rata a crescut de peste 3 ori în Grecia de la începutul recesiunii, în 2008.