Bulgaria este mai atractivă pentru investiţii decât România şi Rep. Moldova

„România s-a dezvoltat mai repede în regiune, într-adevăr, iar Republica Moldova este cu cinci-opt ani în urma României, pe piaţă. Ordinea ar fi România, Bulgaria, Republica Moldova. Însă Bulgaria este mult mai atractivă pentru investiţii din punctul nostru de vedere, pentru că acolo, costul forţei de munca este mai redus decât în România. Bulgaria are mai multe autostrăzi decât România, iar distribuţia de electricitate este 100% privatizată”, a declarat într-un interviu managerul producatorului de tehnologie pentru energie ABB pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova, Peter Simon.

De altfel, ABB deţine în Bulgaria trei unităţi de producţie. Cea mai recentă investiţie este reprezentată de o fabrică producătoare de componente pentru celule electrice, întrerupătoare şi alte produse pentru joasă tensiune, a cărei construcţie a demarat anul trecut şi care este deja operaţională, având în prezent un număr de 200 salariaţi. Fabrica are o suprafaţă de peste 20.000 metri pătraţi pentru partea de producţie, iar investiţia s-a ridicat la circa 20 milioane dolari. Când va funcţiona la capacitate maximă, fabrica va număra aproximativ 500 de angajaţi.

„Până în prezent, ABB şi-a reinvestit profitul în România, dar încă nu ştim dacă vom continua acest lucru şi pentru anul viitor. Până acum am investit şi vom continua să investim în principal în know-how, în trainingul celor 100 de angajaţi şi în eficientizarea proceselor interne. Dar nu avem în plan construcţia de unitati de producţie în România pentru moment”, a mai spus Peter Simon.

Grupul elveţiano-suedez ABB este unul dintre cei mai mari producători de tehnologie pentru energie electrică şi automatizări şi are activităţi în peste 100 de ţări. Grupul este prezent pe piaţa din România de peste 80 de ani, la început prin două companii, ASEA şi respectiv Brown Boveri, iar din 1992, printr-o organizaţie ABB locală.

Printre clienţii companiei se numără companii din domeniile transmisiei şi distribuţiei de energie, Electrica, Transelectrica, Nuclearelectrica, Termoelectrica, Hidroelectrica, E.ON, CEZ, cât şi companii din domeniile industrial, alimentar, petrol şi gaze.

Pentru a fi mai aproape de tine, MONEY.ro a eliminat obligativitatea Înregistrării pe site pentru comentarii. Acum îţi poţi exprima opiniile pe portalul MONEY.ro mult mai uşor. Comentează şi tu!

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed