Grupul MOL şi ANRM au semnat acordurile de concesiune pentru trei perimetre de explorare

„Conform anunţului făcut la data de 5 iulie 2010, EX-1 (Voivozi), EX-5 (Adea) şi EX-6 (Curtici) au revenit consorţiului format din MOL şi Expert Petroleum, în urma celei de-a X-a runde de acordare a licenţelor. MOL este operatorul proiectelor, cu o cotă de participare de 70% în perimetrele respective, iar Expert Petroleum deţine restul de 30%”, se arată în comunicatul MOL.

Perimetrele însumează o suprafaţă totală de 3.434 km pătraţi şi sunt situate în Bazinul Panonic, în apropierea graniţei cu Ungaria. Perioada de explorare este împărţită într-un interval iniţial de trei ani şi o fază opţională de trei ani. Programul iniţial de lucrări cuprinde măsurători seismice 2D şi 3D, urmate de foraje. Pe lângă un potenţial bun de petrol şi gaze, unele perimetre au şi potenţial de resurse neconvenţionale.

Acordurile vor intra în vigoare în urma obţinerii aprobării din partea Guvernului României, spun reprezentanţii MOL.

„Suntem încântaţi de extinderea portofoliul nostru internaţional de Upstream în România, unde avem deja o prezenţă importantă pe segmentul Downstream. Suntem convinşi că vom putea valorifica experienţa dobândită de-a lungul câtorva decenii în explorarea Bazinului Panonic şi ne dorim să demarăm lucrările cât mai curând posibil”, a declarat vicepreşedinte executiv al Diviziei de Explorare şi Producţie, Zoltán Áldott.

La rândul său, directorul general al MOL România, Szabolcs I. Ferencz, a afirmat că Grupul MOL are planuri de investiţii pe termen lung în România. „Derularea proiectelor de Upstream în România este în deplină concordanţă cu procesul de dezvoltare a reţelei noastre de benzinării şi a facilităţilor logistice”, a precizat şeful MOL României.

MOL Plc este o companie multinaţională integrată şi independentă, activând în domeniul petrolului şi gazelor, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Grupul MOL derulează operaţiuni în EMEA şi statele membre CIS, având peste 34.000 de angajaţi în întreaga lume. MOL deţine cinci rafinării în Ungaria, Slovacia, Croaţia şi Italia, cu o capacitate de rafinare de 23,5 milioane tone pe an.

MOL are peste 1600 benzinării în Europa. De asemenea, grupul operează o reţea de conducte de gaze naturale de înaltă presiune de peste 5.500 km în Ungaria. MOL activează şi în comercializarea şi distribuţia de gaze naturale la nivel regional şi a dezvoltat un depozit subteran de înmagazinare a gazelor naturale cu o capacitate mobilă strategică de de 1,2 bcm şi o capacitate comercială de 0,7 bcm. În domeniul petrochimic este printre primii zece jucători de pe piaţa europeană de polimeri. În România, MOL deţine 126 de bezinării.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed