x


  • EUR
    4.7216
    USD
    4.2706
string(7) "telecom"

Guvernul extinde rețeaua de internet și fibră optică

Proiectul RO-NET, pus la punct de Ministerul Comunicaţiilor intră în funcţiune. Primul lot din proiect a devenit operaţional şi acoperă 110 localităţi, cele mai multe din mediul rural.

Author: Catalina Mares | Sursa: Money.ro | Publicat: 25.04.2019, 15:45

“Deşi din 2014 şi până în prezent proiectul a înregistrat foarte multe blocaje şi multe prelungiri, termenul de finalizare trebuind să fie 2017, am semnat actul de operaţionalizare al primului lot, marcând pentru prima dată un progres concret în acest proiect. Lotul 1 include 110 locaţii, dintre care două urbane şi restul rurale, în judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Suceava, Neamţ şi Vaslui. În cele 110 de locaţii avem un total de 20.500 de gospodării şi circa 58.000 de persoane cu potenţial beneficiare de a deveni utilizatori de servicii de internet, televiziune şi telefonie fixă. Practic, prin operaţionalizarea acestui lot s-a creat disponibilitatea tuturor operatorilor de telecomunicaţii care doresc să furnizeze servicii în aceste localităţi să asigure conectarea în bandă largă de a punctele de acces la utilizatorii finali”, a declarat ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu.

Ministrul a mai afirmat că proiectul Ro-Net are drept scop construirea de reţele de distribuţie în 715 localităţi considerate “zone albe”, din cele 2.200 identificate în 2014, când a fost lansat. Sute de mii de gospodării şi peste 8.000 de instituţii publice şi firme private vor beneficia de acest program.

“Cu o finanţare de aproximativ 85 de milioane de euro, din care 85% fonduri europene, proiectul Ro-Net include un total de şapte loturi, cuprinzând, în medie, aproximativ 100 de localităţi fiecare. Până la finalul lui 2019 ne-a propus să operaţionalizăm şi celelalte şase loturi pentru a aduce astfel un beneficiu real românilor, a mai spus ministrul Comunicaţiilor.

În acelaşi context, ministrul Comunicaţiilor a anunţat şi stadiul proiectului Next Generation Network , prin intermediul căruia vor fi acoperite cu servicii în bandă largă aproape 700 de localităţi.

“Beneficiile extinderii serviciilor de internet în bandă largă ţin de consolidarea coeziunii economice, sociale şi teritoriale a cetăţenilor în România şi reducerea decalajelor digitale între zonele urbane şi rurale. În România, sunt acoperite mai puţin de 40% dintre zonele rurale cu fibră optică. De aceea, pe lângă proiectul Ro-Net, extinderea reţelelor de bandă largă în “zonele albe” din România va continua prin proiectul Next Generation Network (NGN), prin investiţiile realizate de operatorii privaţi – IMM-uri – care au fost declaraţi câştigători în urma apelurilor de proiecte lansate prin Programul Operaţional de Competitivitate. Investiţiile sunt aferente localităţilor declarate zone albe din judeţele: Arad, Sibiu, Călăraşi, Ialomiţa, Bihor, Brăila, Tulcea, Dolj, Constanţa, Hunedoara, Harghita, Neamţ, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Galaţi, Vaslui, Cluj, Botoşani, Timiş, Giurgiu, Teleorman şi Mureş. Vor fi acoperite 698 de localităţi şi aproximativ 150.000 de gospodării”, a explicat Alexandru Petrescu.