Ucraina neagă implicarea în sabotarea conductelor Nord Stream

Consilierul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mykhailo Podolyak, a negat orice implicare a guvernului ucrainean în sabotarea gazoductului Nord Stream din luna septembrie a anului trecut, transmite CNN.

„Deşi îmi place să colecţionez teorii ale conspiraţiei amuzante despre guvernul [ucrainean], trebuie să spun: [Ucraina] nu are nimic de-a face cu accidentul din Marea Baltică şi nu are nicio informaţie despre «grupuri de sabotaj pro-[Ucraina]»”, a scris, marţi, pe Twitter Mykhailo Podolyak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Comentariile lui Podolyak vin după un raport al cotidianului The New York Times, care a afirmat că noi informaţii sugerează că un „grup pro-ucrainean” a efectuat un atac asupra conductelor Nord Stream, deţinute de Rusia, care le-a lăsat grav avariate anul trecut.

O sursă familiarizată cu informaţiile a declarat pentru CNN că evaluarea nu a fost făcută cu un grad ridicat de încredere şi nu reprezintă opinia predominantă a comunităţii de informaţii, iar SUA nu a identificat încă un vinovat.

Cu toate acestea, există o parte a comunităţii de informaţii care crede că actorii pro-ucraineni ar fi avut motive să saboteze conductele din cauza modului în care Rusia le folosea ca arme împotriva Ucrainei şi a Europei. Conductele ocoleau Ucraina, iar ruşii ameninţaseră că vor tăia toate gazele către Europa ca răspuns la sancţiunile europene impuse Rusiei pentru invazia Ucrainei.

Cu toate acestea, comunitatea de informaţii nu are nicio dovadă că liderii ucraineni – inclusiv Zelenski – ar fi avut cunoştinţă sau ar fi fost implicaţi în sabotajul conductelor, a precizat sursa.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed