AcasăExterneIMAGINILE care arată desfășurarea trupelor și armelor rusești în Belarus la granița...

IMAGINILE care arată desfășurarea trupelor și armelor rusești în Belarus la granița cu Ucraina

Imaginile din satelit ale unei companii private americane publicate duminică au arătat detalii ale manevrelor militare la granița dintre Belarus și Ucraina înaintea exercițiilor comune anunțate de Moscova și Minsk despre care NATO a spus că este cea mai mare acumulare de militari ruși în Belarus de după Războiul Rece, relatează Reuters.

 

Rusia și Belarus au declarat că vor organiza exerciții militare comune sub numele Union Resolve 2022 în perioada 10-20 februarie, cu scopul de a se antrena pentru a respinge un atac la granițele de sud ale alianței lor, iar Rusia a oferit câteva detalii despre rachetele și avioanele de război pe care le trimite pentru eveniment.

 

Noua desfășurare și exercițiile planificate au loc într-un moment în care tensiunile sunt mari între Rusia și Occident cu privire la numărul mare de trupe ale Rusiei în apropierea graniței cu Ucraina. Țările occidentale au acuzat Rusia că se pregătește să invadeze Ucraina, în timp ce Moscova neagă că are astfel de planuri.

 

Imaginile de la Maxar Technologies, cu sediul în SUA, au arătat că unități militare înarmate cu rachete, mai multe lansatoare de rachete și avioane de atac au fost trimise în Belarus în trei locații apropiate de granița cu Ucraina.

 

Reuters nu a putut verifica în mod independent imaginile.

 

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat la o cerere de a comenta. Oficialii militari din Belarus nu au răspuns apelurilor telefonice.
Maxar Technologies a declarat că a colectat imagini cu echipamente militare în apropiere de Yelsk, Rechitsa și Luninets pe 4 februarie. Toate locațiile se află la aproximativ 50 de kilometri de granița cu Ucraina.

 


Avioane de război Su-25 în Luninets. Sursă foto: Profimedia Images

 

Imaginile din satelit au arătat ceea ce Maxar Technologies a identificat ca fiind 15 avioane de atac la sol Su-25 și sistem de apărare aeriană S-400 la aerodromul Luninets, precum și rachete SS26 Iskander și lansatoare de rachete multiple lângă Yelsk.


Corturi în Rechitsa. Sursă foto: Profimedia Images

Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că a trimis sisteme de rachete S-400 și avioane de război Su-25 pentru a participa la exerciții. Înaintea exercițiilor, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a vizitat joi un poligon de tragere din vestul Belarusului.

 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus săptămâna trecută despre manevrele rusești din Belarus că sunt cea mai mare desfășurare rusă în zonă de la Războiul Rece și a adăugat că rachetele Iskander cu capacitate nucleară fac parte din aceasta.

Ultimele Articole