IMM-urile, primele afectate de decizia BNR

Majorarea dobânzii la 10% nu se va reflecta într-o măsură prea mare în dobânzile practicate de bănci pentru populaţie.

„Ratele interbancare sunt deja mai mari decât rata de politică monetară, deci probabil că imppactul unei creşteri uşoare pe termen scurt va fi destul de limitat”, a declarat Cătălin Păuna, economist în cadrul Băncii Mondiale.

În schimb există voci care susţin că unele companii vor fi puternic afectate. Analistul economic Aurelian Dochia se aşteaptă ca în următoarea perioadă să fie abandonate o parte din proiectele de dezvoltare şi, în anumite cazuri, să fie reduse estimările de profit.

„Cele mai afectate sunt cele care sunt puţin flexibile, cele care au termene de execuţie şi de finalizare mai îndelungate şi în care este foarte greu să mai schimbi structura proiectului din moment ce ai pornit-o. Să ne gândim la un proiect de dezvoltare rezidenţială sau comercială”, a subliniat analistul economic Aurelian Dochia.

O altă categorie de companii vulnerabile la creşterea dobânzilor sunt IMM.-urile. Acestea sunt deja greu încercate de creşterea salariilor şi de costurile de finanţarea.

„Presiunea vădit mai mare a fost cea dinspre forţa de muncă şi a creşterilor salariale. Acum însă încet-încet s-a acumulat. Poate că a fost suportabilă la 7%, la 8% rata dobânzii, la 9%, dar de la 10-10,25% efectele încep să fie devastatoare şi în acest domeniu”, a declarat preşedintele AOAR, Florin Pogonaru.

La sfârşitul lui mai creditele acordate populaţiei depăşeau 83 de miliarde de lei , iar cele ale companiilor şi instituţiilor financiare nebancare au sărit de 88 de miliarde de lei.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed