AcasăEconomieÎmprumut de 305 milioane de euro pentru construcţia Spitalului Regional de Urgenţă...

Împrumut de 305 milioane de euro pentru construcţia Spitalului Regional de Urgenţă de la Cluj, Ministerul Finanţelor publică în dezbatere proiectul de act normativ pentru aprobarea contractului de finanţare

Spitalul Regional de Urgenţă Cluj va fi un complex de clădiri cu 7 etaje, va avea 744 de paturi în secţia de îngrijire acută cu spitalizare şi 105 de paturi pentru terapie intensivă. Proiectul se va finaliza în 2026.

”Ministerul Finanţelor promovează proiectul de act normativ pentru aprobarea Contractului de finanţare în valoare de 305 milioane de euro, semnat la Bucureşti, în 11 noiembrie 2021, şi la Luxemburg, în 15 noiembrie 2021, între România şi Banca Europeană de Investiţii. Împrumutul reprezintă aproximativ 67% din costul net al Spitalul Regional de Urgenţă Cluj, diferenţa de aproximativ 150,4 milioane euro (33%) fiind asigurată de partea română, din fonduri nerambursabile şi de la bugetul de stat”, anunţă ministerul.

Data finală de disponibilizare a împrumutului este de până la 72 de luni de la semnarea contractului de finanţare. Acesta poate fi tras în maxim 30 tranşe, valoarea minimă a unei tranşe fiind de 10 milioane de euro.

Implementarea proiectului va fi asigurată de Ministerul Sănătăţii, în calitate de Promotor şi agenţie de implementare.

Investiţia de aproximativ 454,4 millioane euro constă în construcţia unui nou spital regional la Cluj, cu 849 de paturi. Noul spital va înlocui şi va prelua rolurile Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca (cu excepţia a douã dintre cele trei departamente de Ginecologie/Obstetricã existente, care vor fi păstrate în locaţia curentă).

Obiectivul principal al proiectului este de a îmbunătăţi calitatea şi eficienţa serviciilor medicale pentru pacienţii care necesită intervenţii acute, de nivel secundar şi terţiar, ce implică tehnologie şi experienţă de nivel înalt. În contextul actual al crizei COVID-19, se preconizează că proiectul va contribui la sporirea capacităţii de pregătire şi reacţie împotriva unor viitoare pandemii.

Acest împrumut este al doilea din seria de trei împrumuturi convenite de Ministerul Finanţelor cu Banca Europeană de Investiţii pentru finanţarea celor spitale regionale de urgenţă din Iaşi, Cluj şi Craiova. Ministerul Finanţelor a finalizat în decembrie 2021 paşii legali pentru intrarea în vigoare a împrumutului pentru Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi şi, în paralel cu procesul de aprobare a împrumutului pentru Spitalul Regional de Urgenţă Cluj, efectuează demersurile necesare pentru încheierea Contractului de Finanţare pentru Spitalul Regional de Urgenţă Craiova.

Proiectul de act normativ a fost publicat la rubrica Transparenţă decizională.

Ultimele Articole