În 2 spitale publice din România se fac intervenții desprinse din filmele SF

0

La spitalele Polizu și Filantropia din București, mai mulți bebeluși au fost operați și au primit transfuzii de sânge în pântecul mamei. Sarcinile au continuat, iar copiii s-au născut sănătoși. Sunt intervenții de mare finețe, pe care echipele au învățat să le facă în centrul de chirurgie fetală din Londra.

 

“Mâna speranţei”. Un băieţel operat la coloană, cu două luni înainte de naştere, îl prinde pe chirurg de deget. S-a întâmplat în Georgia, Statele Unite. Însă la fel că Samuel, Ana Maria este şi ea printre primii copiii salvaţi de intervenţii făcute când era în burta mamei.

 

Andreea Stavri, mama: “I-au făcut ecografie, sângele nu circula corect prin creier. Mi-au spus că nu are şanse să trăiască dacă nu îi fac asta.”

 

În jur de 15 la sută din populaţie are sânge cu RH negativ. În cazul unei incompatibilităţi cu partenerul, atunci când apare o sarcină efectele asupra fătului pot fi dezastruoase.

 

Anemia fetala se depistează în sângele mamei, în care apar anticorpi care atacă bebeluşul. În lipsa unei proceduri care nu exista până acum câţiva ani în Romania- numită transfuzie fetala- copilul poate muri în pântec. Sau poate avea nevoie, imediat ce vine pe lume, de o înlocuire aproape totală a sângelui.

 

Uterul mamei a fost deschis, iar fătul a primit sânge curat prin cordon.

 

Doctor Simona Duță, medicină fetală: Localizăm ecografic cordonul fetal, apoi cu un ac scoatem puţin sânge, merge la laborator şi se lucrează atunci, pe loc. Noi stăm cu acul acolo şi dacă valoarea e mică începem să punem sânge. La noi au reuşit toate! Dar 15, maxim. E greu să facem o statistică pe atât de puţine cazuri.”

 

În cazul transfuziilor, deschiderea uterului e minimă şi nu se pierde lichidul amniotic; sunt însă şi operaţii unde e nevoie de spaţiu de manevră, iar medicii adauga ser fiziologic.

 

Doctor Ana Maria Vayna, specialist medicina fetală: În cazul gemenilor identici, înseamnă că avem aceeaşi placentă. Există pericolul ca acela care nu creşte suficient să se oprească în evoluţie. Asociată cu asemenea complicaţii, mortalitatea este extrem de mare, 80-90 la sută”.

 

 

Practic, unul dintre gemeni moare, iar celălalt se stinge şi el la scurt timp, având aceeaşi sursă de hrană. Soluţia este divizarea placentei.

 

 

La final uterul e închis, sperând ca bebeluşii vor rămâne până la termen. Operaţiile fetale de la Spitalele Polizu şi Filantropia din Bucureşti sunt gratuite.

 

SURSA: PROTV