În ce monede va face tranzacții Iranul

În contextul sancţiunilor instituite de SUA şi UE, Iranul a angajat negocieri cu furnizori străini de bunuri şi produse alimentare pe care intenţionează să le achite în yuani, rupii şi ruble. De asemenea, Teheranul ia în calcul şi încheierea de tranzacţii barter, relatează luni BBC Russian.

 

Deja autorităţile iraniene negociază cu traderi ruşi cumpărarea unei mari cantităţi de grâu, pentru care va plăti în ruble, notează postul de radio citat.

 

În ultimele două săptămâni, după cum informează Reuters, Iranul a cumpărat 1,1 milioane de tone de cereale. Pentru comparaţie – în 10 luni din 2011, această ţară a achiziţionat doar 3,7 milioane de tone.

 

Media occidentale relataseră anterior că în porturile iraniene stau blocate zeci de nave cu marfa la bord. La începutul săptămânii trecute, conform The Wall Street Journal, 12 nave-cargo se aflau în această situaţie, deoarece companiile iraniene nu puteau să achite costurile acestor transporturi.

 

Potrivit sancţiunilor instituite de SUA şi UE, conturile băncilor şi instituţiilor financiare iraniene din ţările respective urmau să fie îngheţate. Acelaşi lucru se aplică şi instituţiilor financiare (nu neapărat iraniene) care cooperează cu Banca Centrală a Iranului.

 

Unii experţi consideră că aceste sancţiuni afectează în primul rând traderii, bancherii, companiile de transport maritim şi asiguratorii. În situaţia dată, spun ei, Iranul dispune de suficiente opţiuni de manevră, de la troc la off-shore.

 

‘În prezent, Iranul încearcă să încheie tranzacţii barter, plătind în petrol, dar şi în aur’, explică Irina Vorobiova, expert la ‘2K Audit – Business Consulting’ din Moscova. În plus, spune ea, Iranul ar putea plăti pentru livrări şi în alte valute, precum rubla, yuanul şi rupia.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed