Unde ne ţinem banii în acest an

“Economiile în monedă naţională sub forma depozitelor bancare devin din ce în ce mai interesante datorită atât dobânzilor ridicate, cât şi nivelului în scădere al inflaţiei. Plasamentele în diverse valute vor fi riscante datorită fluctuaţiilor mari şi imprevizibile a cursului de schimb – ele ramân interesante doar pentru investitorii experimentaţi”, a declarat, pentru MONEY.ro, analistul economic Aurelian Dochia, membru în Consiliul de Administraţie al Centrului Român pentru Politici Economice (CEROPE).

 

El este de părere că leul va pierde teren în faţa euro, lucru care va influenţa creşterea preţurilor şi o reducere a ritmului de scădere a inflaţiei.

 

De aceeaşi părere este şi Melania Hăncilă, economist şef la Volksbank România. Ea consideră că leul se va menţine relativ stabil în cursul anului 2012, “variind probabil într-o bandă destul de restânsă, de 4,2 – 4,4, datorită determinării Băncii Naţionale de a limita volatilitatea pieţei valutare, ceea ce ar putea determina un curs mediu pentru acest an uşor depreciat faţă de 2011, mai ales că au fost zădărnicite de către BNR, aşteptările conform cărora cursul ar urma să se întărească în primul trimestru din anul acesta, pe fondul vânzărilor de valută ale băncilor din diferenţa de provizioane rezultată prin trecerea la IFRS”. Reprezentantul Volksbank recomandă portofolii mixte, iar marea parte să fie în lei.

 

“Recomand un portofoliu echilibrat de economisire în care partea predominantă (50-60 %) să fie deţinută de leu, care oferă randamente foarte ridicate, precum şi o repartizare aproximativ egală între economiile în dolari şi euro, pentru a ne feri de volatilitatea ridicată a acestei perechi în cursul anului 2012”, a declarat Hăncilă pentru MONEY.ro.

 

Analistul economic Lucian Isar recomandă, de asemenea, depozitele. “Investiţiile merită amânate până situaţia Greciei va fi soluţionată. Economiile trebuie ţinute într-o primă etapă în instrumente garantate cu venit fix”, ne-a sfătuit Isar.

 

Andrei Rădulescu, senior investment analyst la SSIF Broker recomandă investiţii cu grad ridicat de certitidine: titlurile de stat pe 10 ani.

 

“Riscul şi perceptia asupra riscului privind economia internă se menţin ridicate. Însă nu este exclus să asistăm la reveniri de moment ale acţiunilor. Depinde foarte mult de ce se va întâmpla în zona euro. La dobânda actuală, titlurile de stat pe 10 ani constituie o investiţie cu grad ridicat de certitudine şi cu randament real ridicat pentru această clasă de active”, ne-a spus Rădulescu.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed