În prima zi de școală din „România Educată”, Iohannis și Cîmpeanu spun că notele nu contează

​După o săptămână de dezbatere despre școlile cu toalete în fundul curții, în prima zi a anului școlar politicienii au ales școli de elită pentru a-și transmite mesajele. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a mers la prima oră la Colegiul Sfântul Sava, pentru ca mai apoi să i se alăture președintelui Iohanis la „Grigore Moisil”. Premierul Nicolae Ciucă a ales să meargă la Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova.

Sorin Cîmpeanu și Klaus Iohannis au transmis că notele mai puțin contează și au făcut o pledoarie pentru „România Educată.

Iohannis: „În final, contează mai puțin nota și mai mult dezvoltarea copilului”

Preșeintele Klaus Iohannis a vorbit despre noile legi ale Educației, susținând că modificările au fost în prim planul dezbaterilor din acest sfârșit de vară.

„Un subiect discutat intens în această vară a fost cel legat de evaluările de final de etapă sau cele care influențează tranziția la nivelul următor al educației. Evaluările sunt importante atât timp cât ele reflectă corect competențele elevilor și studenților, oferindu-le ocazia de a-și îmbunătăți performanțele. De aceea, trebuie regândit modul în care organizăm toate evaluările, pentru că, în final, contează mai puțin nota și mai mult dezvoltarea copilului în acord cu profilul și interesul acestuia”, a spus Iohannis.

El a vorbit despre filosofia proiectului „România Educată”, sfătuindu-i, totodată, pe elevi să nu aleagă calea ușoară.

„Vă încurajez să nu alegeți mereu calea cea ușoară, dar să încercați să o căutați de fiecare dată pe cea corectă. Să nu vă temeți de competiția justă și să nu deveniți niciodată tributari lucrurilor obținute facil. Să protejați valorile democratice, să credeți în știință și în profesioniști, să reacționați în fața abuzurilor și a dezinformării și să nu permiteți nimănui să calce în picioare încrederea în voi și în capacitatea voastră de a deveni mai buni”, a spus el.

Cîmpeanu: Mulți părinţi nu înţeleg că şcoala nu se face pentru notă

Anterior, la deschiderea anului școlar la „Sfântul Sava”, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a declarat că îşi doreşte eliminarea „goanei după note” pe care spune că a constatat-o la unii elevi, dar şi la mulţi părinţi. „Şcoala nu se face pentru notă”, afirmă ministrul, care se arată convins că fiecare dascăl va şti cum să îşi evalueze elevii.

„Fiecare profesor ştie să-şi evalueze cel mai bine elevii, ritmic, pe parcursul întregului an şcolar în aşa fel încât să fie eliminată acea presiune a notei, fără să eliminăm media generală la finalul fiecărui an de studiu. Să eliminăm acea presiune inutilă generată de goana după note, goana după note a elevilor, goana după note, din păcate, a multor părinţi care nu înţeleg că şcoala nu se face pentru notă, şcoala se face pentru ca ai lor copii să deprindă acele competenţe care îi vor ajuta să se dezvolte în viaţă conform propriilor aspiraţii de dezvoltare atât personală şi cât şi profesională pentru fiecare dintre acei copii care vor alege un domeniu”, a afirmat, citat de news.ro, ministrul Educaţiei luni, în prima zi a anului şcolar 2022-2023.

Potrivit ministrului, „competenţele, aşteptările elevilor şi ceea ce au nevoie pentru a se dezvolta armonios în societatea viitorului” sunt lucrurile importante pentru elevi.

Sorin Cîmpeanu subliniază că asigurarea unui curriculum care să fie la dispoziţia şcolilor şi a elevilor trebuie să asigure elevilor „şansa de a atinge potenţialul maxim”.

Ciucă: Continuaţi să fiţi curioşi, continuaţi să fiţi curajoşi, continuaţi să gândiţi cu mintea voastră

Premierul Nicolae Ciucă a fost prezent luni la ceremonia de deschidere a anului şcolar la Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova.

„Dragi elevi, sunteţi parte a unei generaţii care dovedeşte că ştie ce vrea şi poate să facă performanţă, că este creativă, că obţine rezultate remarcabile la olimpiadele de studiu şi stabileşte noi recorduri în sport, că este implicată civic şi social, că se informează, pune întrebări şi caută răspunsuri. M-am bucurat să remarc aceste calităţi la multe întâlniri avute cu tinerii. Continuaţi să fiţi curioşi, continuaţi să fiţi curajoşi, continuaţi să gândiţi cu mintea voastră. Pentru că ştim cât de mare este potenţialul generaţiei voastre venim cu soluţii pentru a asigura fiecărui copil şansa la o educaţie de calitate şi posibilitatea să se dezvolte în domeniile în care simte că poate şi vrea să fie mai bun”, a spus Ciucă.

El a adăugat că este nevoie de creşe, grădiniţe, şcoli, licee şi universităţi moderne, de aceea Guvernul alocă resurse pentru construcţia unor noi astfel de unităţi şcolare sau pentru modernizarea şi extinderea celor existente.

„Pentru ca niciun elev să nu fie lăsat în urmă am dezvoltat programele destinate reducerii abandonului şcolar şi susţinerii copiilor din mediile defavorizate. Sunt direcţii pe care le vom dezvolta în noile legi ale educaţiei. Proiectul ‘România educată’ aşază învăţământul românesc pe principii noi care să asigure accesul la educaţia de calitate şi să valorifice potenţialul uman al României. Destinul României depinde esenţial de creşterea performanţei sistemului nostru de educaţie”, a menţionat premierul.

Anul școlar 2022-2023 va începe luni, 5 septembrie, fiind pentru prima dată când elevii se vor întoarce atât de devreme la școală, după vacanța de vară. În locul celor două semestre, vor exista cinci „module de învățare”, care vor alterna cu cinci vacanțe.

Tezele nu vor mai fi obligatorii, cadrul didactic urmând să decidă modul de evaluare a elevului și câte note îi va da, în funcție de numărul de ore săptămânal la disciplina respectivă. În loc de medii semestriale, va exista o singură medie – cea anuală.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed