Încep cele mai speciale Jocuri Olimpice din istorie! Ediție scumpă și fără spectatori

După o amânare fără precedent din cauza pandemiei de coronavirus, Tokyo va găzdui vineri deschiderea celei mai unice variante a Jocurilor Olimpice: una plină de restricții.

Ediția cu numărul XXXII a Jocurilor Olimpice, cea mai scumpă şi cea care va conta pe cei mai puţini susţinători, debutează oficial pe 23 iulie, în timp ce flacăra olimpică va fi stinsă pe 8 august.

Start cu emoții, azi, al Jocurilor Olimpice 2020. Fără public și cu măsuri draconice de restricție, pe fond de Covid

Jocurile Olimpice de la Tokyo, detalii generale

 
Motto: „Uniți prin Emoție”
Țări participante: 205

Număr de sportivi: aproximativ 11.500

Ceremonia de deschidere: 23 iulie
Ceremonia de închidere: 8 august
Ultima ediție a JO: Rio de Janeiro (2016) – Viitoarea ediție: Paris (2024)
Sporturi noi: baseball-softball, karate, surfing, escaladă şi skateboarding
Probe noi în sporturile actuale: baschet 3×3, BMX freestyle şi probe mixte la nataţie, atletism, triatlon, judo şi tir cu arcul.

Programul olimpic include 33 de sporturi și 339 de probe sportive, conform site-ului oficial al competiției.

Tokyo s-a luptat cu Istanbul și Madrid pentru organizarea Jocurilor Olimpice de vară. Anunțul a fost facut pe 7 septembrie 2013, la Buenos Aires.
Tokyo
Guvernator: Yuriko Koike (incepand din august 2016)
Populație ~ 13.49 de milioane (în 2015).
Densitate ~ 6,158/km2
Fondat: 1603.

Sursă foto: olympics.com

Fara spectatori la Tokyo

ZERO: numărul suporterilor care vor asista în direct la competiţiile olimpice; primii au fost interzişi suporterii străini, apoi fanii locali, în siturile sportive de la Tokyo şi împrejurimile sale, Hokkaido şi Fukushima.

Jocurile Olimpice se vor desfăşura fără spectatori după ce guvernul premierului Yoshihide Suga a decis joi, 8 iulie, să plaseze regiunea Tokyo sub o nouă stare de urgenţă sanitară, pe fondul creşterii numărului de cazuri de coronavirus, stare care va rămâne în vigoare pe toată durata competiţiei (23 iulie – 8 august).

Aceasta va fi cea de-a patra stare de urgenţă la Tokyo de la începutul pandemiei, în primăvara anului trecut. Executivul nipon a dorit iniţial să menţină capitala sub o cvasi-stare de urgenţă, dar a fost forţat să-şi schimbe intenţia din cauza creşterii accentuate a infectărilor.
Cu doar o zi înaintea luării deciziei, guvernul metropolitan din Tokyo a raportat 920 de cazuri noi, înregistrând cel mai mare număr zilnic de infectări de la jumătatea lunii mai, în timp ce experţii medicali continuă să avertizeze despre pericolele legate de desfăşurarea Jocurilor, în condiţiile în care multe ţări se confruntă cu răspândirea rapidă a variantei Delta foarte contagioase a virusului.

 

Stadionul Olimpic din Tokyo:
 

Sursă foto: olympics.com

Măsuri anti-Covid:

  • fără alcool, fără îmbrățișări, fără aclamații, fără autografe;
  • oricine înregistrează o temperatură a corpului peste 37,5 grade în timpul a două verificări separate va avea intrarea refuzată, la fel ca oricine care tușește sau nu poartă o mască.
  • sportivii au voie să se deplaseze doar între două etaje, iar urcatul și coborâtul se realizează doar pe scara de serviciu;
  • este interzis accesul la magazin sau în afara hotelului, asemenea activităților de relaxare sau de interacțiune socială;
  • monitorizarea sportivilor prin aplicații instalate pe telefonul mobil;
  • teste zilnice de salivă;
  • mâncarea este împachetată și lăsată la ușă.
  • sportivii își vor pune singuri medaliile la gât, iar strângerile de mână vor fi interzise în totalitate.
Experții în sănătate se tem că Tokyo 2020 va deveni un eveniment superspreader
Cu toate acestea, la doar o zi înainte de începerea oficială a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, evenimentul este mai nesigur și mai nepopular ca niciodată. Într-un sondaj recent, 55% dintre japonezi au spus că se opun continuării Jocurilor Olimpice, după luni de proteste împotriva evenimentului. Doar o treime din populația Japoniei este vaccinată cu cel puțin o doză. Pe 17 iulie, Tokyo a înregistrat cel mai mare număr de cazuri noi din ultimele 6 luni.
Un element îngrijorător reiese din faptul că între 1 și 22 iulie, 91 de persoane – sportivi și personalul sportiv, au fost depistate cu coronavirus. Cazurile pozitive au apărut în echipa de fotbal a Africii de Sud, între gimnastele americane, și în echipa de volei masculin a Cehiei. Ca o măsură de siguranță, echipa de gimnastică din SUA s-a mutat într-un hotel din apropriere pentru a evita infecția.
Deși organizatorii oferă în continuare asigurări cu privire la protocolul de testare și izolare, situația rămâne una incertă. În același sondaj, 68% din japonezi au declarat că sunt îngrijorați în privința abilității organizatorilor de a controla infectările cu Covid-19.
Experții în sănătate publică sunt îngrijorați că Tokyo 2020 ar putea deveni un eveniment superspreader, care va împrăștia rapid varianta Delta în împrejurime.
  • 85%: procentul de sportivi şi alţi membri ai echipelor olimpice care vor călători vaccinați în Japonia, conform datelor organizatorilor;
  • 230 şi 310: numărul zilnic de medici şi asistenţi medicali stabilit de organizatori pentru a se ocupa de participanţi;
  • 80.000: numărul aproximativ de teste Covid-19 zilnice, pe care organizatorii se aşteaptă să le efectueze sportivilor, antrenorilor şi altor participanţi.

Ceremonia de deschidere

Aproximativ 950 de persoane vor asista la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, programată vineri, de la ora 14:00, au anunțat organizatorii, citați de equipe.fr.
În absenţa spectatorilor, asistenţa va fi formată din oficiali, jurnalişti, artişti şi sportivi.
Aproximativ 15 lideri ai unor state şi organizaţii internaţionale urmează să viziteze Japonia pentru a asista la ceremonia de deschidere a JO de la Tokyo, a anunțat purtătorul de cuvânt al guvernului nipon, Katsunobu Kato, numărul fiind mai mic comparativ cu cei 40 de lideri care au fost prezenţi la acelaşi eveniment, în 2016, la Jocurile de la Rio de Janeiro, informează Kyodo.
Potrivit presei japoneze, Shinzo Abe, fostul prim-ministru, care a fost implicat în candidatura oraşului Tokyo pentru JO 2020, nu va participa la ceremonie. El a trebuit să-şi părăsească postul, anul trecut, din motive de sănătate.
Yoshihide Suga, succesorul său, ar urma să ia parte la festivitate.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi Jill Biden, soţia preşedintelui Statelor Unite, vor fi la Stadionul Olimpic pentru ceremonia de deschidere, scrie News.ro.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed