Indiciul că rușii încep să scoată gaze din pământ românesc

La finele lunii trecute, ANRE a emis decizia 565 prin care a acordat ”autorizația de înființare a conductelor de alimentare din amonte aferente producției de faze naturale din perimetrul DEE V-20 Jimbolia, societății NIS Petrol SRL”. Asta înseamnă, că NIS Petrol, fosta companie petrolieră a Serbiei cumpărată de gigantul rus Gazprom, este pe cale să scoată primele cantități de hidrocarburi din vestul României. NIS Petrol este, la Jimbolia, titular de acord împreună cu Armax Gaz, o companie românească controlată de omul de afaceri Mircea Vesca, din Mediaș.

 

 

La sfârșitul anului trecut, NIS Petrol a solicitat primăriei Jimbolia acordul de mediu pentru ”Construire de infrastructură de suprafață pentru producția de petrol, împrejmuire și scoatere din circuitul agricol”. Documentul face referire la ”producție” ceea ce înseamnă că zăcământul de la Jimbolia este considerat optim din punct de vedere economic.

 

 

 

 

Gazprom, prin NIS Petrol, mai are alte câteva concesiuni în vestul țării. Împreună cu canadienii de la East West Petroleum, are patru acordul de Concesiune pentru Explorare-Dezvoltare-Exploatare: Tria și Băile Felix în Bihor, Periam și Biled în Timiș. NIS Petrol are un acord la Crai Nou, în Timiș, iar cu Armax Gaz la Jimbolia, în același județ. Aceste concesiuni se întind practic de la nordul Bihorului până la sudul Timișului și de la granița cu Ungaria până la zona deluroasă și montană. Sunt în total 4.000 de kilometri pătrați, adică peste jumătatea din suprafaţa Bihorului.

 

Acum doi ani, East West Petroleum a anunțat că a demarat lucrările de forare le prima sondă de explorare a țițeiului și gazelor naturale într-unul din cele patru perimetre concesionate în vestul țării, Priam.  Lucrările, făcute prin intermediul Naftagas Oilfield Service, companie aflată de asemenea în sfera Gazprom, au vizat o suprafață de aproape 150 de kilometri pătrați, în vecinătatea localităților Beba Veche, Cherestur și Dudeștii Vechi, zonă în care compania a semnat acorduri cu fermierii. În 2014, a demarat achiziția de date seismice 3D în cele două perimetre din județ, EX-7 Periam și EX-8 Biled, iar în luna martie 2015 datele seismice au fost colectate pe o suprafață de 306 kilometrii pătrați, din care 117 km2 în EX-7 Periam și 189 km2 în perimetrul EX-8 Biled.

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed