Ce se ascunde în spatele falimentului Hidroelectricii? – UPDATE

Insolvenţa Hidroelectrica, acul pentru cojocul „băieţilor deştepţi” – spun avocaţii.

 

Hidroelectrica, perla coroanei statului român, cere intrarea în insolvenţă, potrivit Tribunalului Bucureşti. Experţii spun că statul urmăreşte, prin această măsură, să degreveze compania de contractele cu „băieţii deştepţi”. Hidroelectrica valorează 3,8 miliarde de euro. Prezent la un forum energetic, directorul companiei, Gheorghe Ştefan, a declarat că nu cunoaşte detalii privind dosarul de insolvenţă.

 

Decizia Hidroelectricii de a solicita intrarea în insolvenţă este interpretată însă în mod diferit de către analişti. Oficialii din Ministerul Economiei precum şi conducerea companiei păstrează tăcerea asupra atât a motivelor cât şi a obiectivelor urmărite prin introducerea cererii de insolvenţă a uneia dintre cele mai societăţi româneşti. Tăcerea autorităţilor lasă loc speculaţiilor. Astfel au fost emise mai multe ipoteze, mai ales că Hidroelectrica a încheiat de-a lungul timpului mai multe contracte defavorabile cu celebrii „băieţi deştepţi”.

Prima dintre aceste ipoteze îi vizează tocmai pe aceşti băieţi deştepţi. Prin declanşarea procedurilor de insolvenţă ar putea fi anulate o bună parte dintre aceste contracte dezavantajoase pentru Hidroelectrica. Cel puţin aceasta este părerea avocatului Gheorghe Piperea.

Cea de a doua ipoteză ia în considerare posibilitatea ştergerii unei părţi importante a datorilor. Deşi compania a raportat în 2010 profituri de 69,5 milioane de euro şi de 1,4 milioane euro anul trecut, nivelul datoriilor a trecut de 3 miliarde de euro. Prin restructurare ar putea fi şterse o parte foarte importantă din datorii, ceea ce ar permite o creştere a profitului.

Cea de a treia ipoteză ia în calcul posibilitatea diminuării preţului, în cazul în care se va decide privatizarea, integrală sau parţială a Hidroelectrica. Sindicatul Hidrosind consideră măsura trecerii în insolvenţă ca fiind pripită. „Printre creditorii Hidroelectrica se mai află Banca Mondială, BERD şi, nu în ultimul rând, salariaţii societăţii”, se arată în comunicatul sindicatului hidroenergeticienilor. Este posibil ca această măsură să fie puternic contestată. Şi analistul economic Ilie Şerbănescu este de aceeaşi părere, considerând că intrarea în insolvenţă va permite privatizarea şi la costuri minime a companiei.

Fostul ministru al economiei, Adrian Videanu, a declarat pentru Mediafax că este absolut nejustificată intarea în insolvenţă a Hidroelectrica, arătând că este vorba de o decizie managerială greşită, mai ales pentru o companie de importanţă strategică ori se urmăreşte o vânzare pe „doi lei”.

Comunicatul oficial al Hidroelectrica a venit după ce conducerea companiei a negat orice implicare în această decizie dar nu face prea multă lumină cu privire la scopurile pe care le urmăreşte. Sunt invocate seceta prelungită din 2011 şi începutul lui 2012, care ar fi diminuat cifra de afaceri cu 10% în 2010 şi a redus fluxurile financiare cu 27% în anul 2012. Aceasta implică reorganizarea activităţii companiei.

Tudor Popescu, expert energetician, este de părere că pierderile provin în principal din cantităţile de energie pe care Hidroelectrica a fost obligată să le cumpere de Termo, pentru a putea furniza energia convenită cu ANRE, uneori cu luni avans. Diferenţa de preţ este uriaşă. Dacă hidro vinde energia cu 13 euro/MWh, cea pe care o cumpără de la termo costă 30 – 40 de euro/MWh.

 

Avocatul Gheorghe Piperea a declarat, la The Money Channel, că primul efect al cererii de insolvenţă este numirea unui administrator special de către acţionari, în locul consiliului de administraţie şi directorului companiei. Un alt efect al acestei cereri de deschidere a procedurii este că toate contractele încheiate de Hidroelectrica în urmă cu trei ani de zile, inclusiv contractele cu băieţii deştepţi, vor fi, de pe 20 iunie, lovite de prezumţia de fraudă şi vor fi anulate, nu reziliate, a mai declarat Piperea la TMC.

 

Insolvenţa nu va afecta, însă, furnizarea de energie, spune expertul Ionuţ Purica. Consiliul Concurenţei a demarat recent o investigaţie pentru a vedea dacă anumiţi clienţi ai Hidroelectrica au realizat înţelegeri privind preţul energiei.

 

Hidroelectrica a livrat în 2011 energie de 1,52 miliarde de lei la preţuri preferenţiale, în scădere cu 300 de milioane de lei faţă de 2010. Contractele bilaterale la preţuri mici reprezintă, aşadar jumătate din cifra de afaceri a companiei energetice, în condiţiile în care firma virează aproape trei sferturi din producţie.

 

Consiliul Concurenţei a demarat o investigaţie asupra contractelor bilaterale încheiate de Hidroelectrica, pentru a vedea dacă partenerii din contracte s-au înţeles între ei privind preţul energiei. Lista firmelor investigate include Alro Slatina, Energy Holding, Alpiq Romenergie, Alpiq Romindustries, Electromagnetica, Luxten, Elsid Titu, Europec, Electrocarbon, EFT România şi EFT Elveţia.

 

Şi Comisia Europeană a demarat o investigaţie asupra acestor contracte, existând suspiciunea unui ajutor de stat ca urmare a preţului foarte mic din aceste contracte

 

Anul acesta, pe fondul secetei din prima parte a anului, Hidroelectrica a anunţat instituirea clauzei de forţă majoră. Controlată de Ministerul Economiei, Hidroelectrica este una dintre cele mai profitabile companii de stat din Romania.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed