INTERVIU. Cât de repede se poate câștiga la bursă și cum anume

Banii Tai Expo 2016 este a doua editie a expozitiei financiare organizata de Bursa de Valori Bucuresti impreuna cu societatile de brokeraj si companiile listate la bursa, fondurile de investitii, fondurile de pensii si companiile de asigurari de viata. Evenimentul se va desfasura in Piata Universitatii pe 27 si 28 mai, iar Cosmin Marinescu, director general adjunct al Tradeville, va fi acolo pentru a răspunde întrebărilor publicului.

Cosmin Marinescu este director general adjunct al Tradeville din 2015, fiind responsabil de vanzari, de businessul CFD/FX și de programele educaționale ale companiei. El s-a alăturat Tradeville în 2006 ca junior broker, iar la puțin timp după aceea s-a transferat la echipa de vânzări, la început ca specialist în vânzări, iar apoi, din ianuarie 2008, ca director de vânzări. Conduce businessul CFD/FX din 2010, după ce a fost implicat în întregul ciclu de viață al produsului CFD/FX din noiembrie 2006: implementare, lansare, promovare, vânzări și dezvoltarea afacerii. Având experiența celor peste 50 de seminarii educaționale bursiere pe care le-a prezentat, Cosmin Marinescu reușește să explice într-un mod simplu mecanismele pieței de capital. La aceste seminarii au participat peste 1000 de persoane, dintre care peste 70% sunt astăzi investitori pe piața de capital.

 

Ce poate face un broker pentru o persoana interesata sa investeasca? Cum alegi un broker?

Rolul unui broker este de a ghida potentialul investitor pe intreg parcursul investitional: incepand de la un simplu interes fata de investitii bursiere, pana la discutii avansate despre companii si oportunitati de investitii si chiar diversificarea portofoliului utilizand mai multe tipuri de instrumente financiare. Acest parcurs presupune un efort educational atat din partea brokerului, cat si a investitorului. Obiectivul nostru, al brokerilor din piata, trebuie sa fie acela de a educa si dezvolta clientii, astfel incat acest parcurs de introducere in piata de capital sa nu dureze mai mult de 6 luni. Rabdarea clientilor este limitata, insa pentru ca un client sa faca o investitie inteleapta, acesta trebuie sa cunoasca riscurile si beneficiile, sa inteleaga instrumentele financiare in care vrea sa investeasca, sa discute cu reprezentantul de cont toate nelamuririle pe care le are, sa participe la cat mai multe seminarii si webinarii educationale. Tocmai de aceea, Tradeville a infiintat programul educational „Scoala de investitori”. Astfel toate informatiile necesare sunt condensate in seminarii, webinarii si discutii private.

Alegerea unui broker este extrem de importanta, mai ales in conditiile in care auzim tot mai des de la clientii nostri ca sunt sunati de „asa zisi brokeri” care ii indemna catre investitii bursiere si le garanteaza castiguri. Acestia trebuie evitati cu orice pret fiind doar niste companii fantoma care fac uz de o legislatie incompleta pe alocuri si pacalesc investitorii.

In alegerea unui broker sunt 3 aspecte importante de care trebuie sa se tina cont. In primul rand, este esentiala increderea in brokerul cu care un investitor lucreaza. Astfel, acesta trebuie sa fie autorizat de ASF (http://www.asfromania.ro/supraveghere/registre-electronice/registrul-instrumentelor-si-investitiilor-financiare), iar vechimea si notorietatea acestuia sunt, de asemenea, extrem de importante (sa nu existe un istoric de sanctiuni din partea ASF sau de scandaluri aparute in presa). In al doilea rand, trebuie evaluata investitia pe care brokerul o face in educatia clientilor si in dezvoltarea acestora, prin conturi demonstrative cu bani virtuali, programe educationale si un departament de relatii cu clientii competent si prompt. Al treilea aspect care trebuie luat in considerare este constanta investitiilor in platforme de tranzactionare online si mobile, pentru ca astfel clientii au acces oricand si de oriunde la conturile de tranzactionare.

 

De cati bani e nevoie pentru a investi la bursa si cat costa serviciile unui broker?

Suma minima cu care se poate deschide un cont de tranzactionare variaza in functie de broker. La Tradeville, limita minima pentru deschiderea unui cont este de 10.000 RON. Totusi, suntem flexibili, astfel ca pot fi concepute programe speciale de investitii adaptate tipologiei specifice a clientului. De exemplu, pentru investitorii care doresc sa economiseasca pe termen lung, la randamente potentiale superioare celor asigurate de dobanzile bancare, se poate conveni economisirea lunara a unei sume mai mici de bani, cum ar fi 500 RON, in scopul de a fi investita pe pietele financiare. Serviciile de tranzactionare oferite de brokeri sunt comisionate cu un procent din rulajul clientului, in cazul Tradeville, intre 0.25% si 0.65%.

 

Ce ar trebui sa urmareasca un investitor la o companie listata la bursa si care sa il determine sa investeasca in acea companie?

Investitia intr-o companie listata este o investitie in viitorul acelei companii, pentru ca prin achizitia actiunilor societatii, investitorul devine proprietarul unei parti din aceasta. Prin urmare, un investitor trebuie, in esenta, sa evalueze perspectivele acelei companii – din ce tara este, ce prognoze se contureaza la nivel macroeconomic pentru acea tara, cum evolueaza industria din care face parte compania si, in cadrul universului de firme concurente, cum se pozitioneaza acea companie.

Totusi, probabil cea mai importanta este politica de dividende a unei companii, care arata cum anume intentioneaza aceasta sa isi recompenseze investitorii. In momentul de fata numeroase companii listate la BVB ofera un randament al dividendului chiar si de 15 ori mai mare decat dobanda bancara (de exemplu, Banca Transilvania cu un dividend propus de aprox. 15%, Romgaz cu aprox. 11%, Transgaz cu aprox. 10%, etc), fiind astfel tinte atractive pentru investitori chiar si la preturile curente.

 

 

Cat de repede se poate castiga la bursa si cum anume?

Investitia la bursa trebuie gandita ca o modalitate de a creste semnificativ randamentul economiilor, si nu ca o modalitate de a te imbogati peste noapte.

Astfel, un investitor in actiuni se poate astepta la un randament al investitiei cuprins intre 10-20% pe an, semnificativ mai mare decat dobanda bancara. Pentru ca un astfel de randament sa fie obtinut, el trebuie sustinut si de conditii macroeconomice favorabile, precum si de o politica atractiva de recompensare a investitorilor (de exemplu, prin dividende). Impreuna cu un randament potential atractiv vin, insa, la pachet si riscurile. Totusi, aceste riscuri pot fi diminuate prin stabilirea inca de la inceputul investitiei a pragului pana la care un client este dispus sa riste si plasarea unui ordin de tip „stop loss”. In general, pentru un randament potential de 20% un client este dispus sa riste tot aproximativ 20%.

Exista si o categorie de instrumente financiare, instrumentele derivate, care ofera posibilitatea investitorilor experimentati sa realizeze randamente chiar si de 100%-200%. Riscurile in cazul unor astfel de instrumente sunt insa pe masura randamentului potential. Tradeville recomanda aceste instrumente exclusiv investitorilor experimentati si investeste resurse in seminarii si webinarii pentru a ii dezvolta pe cei care sunt interesati de speculatii cu instrumente derivate, inclusiv CFD-uri cu active suport perechi valutare (ex. EUR/USD), indici bursieri (ex. Dow Jones), marfuri (ex. Aur, argint) sau actiuni internationale (ex. Apple).

 

Cat de des se fac notificari catre client, despre acordarea de dividende si alte noutati. Cat de conectat ar trebui sa fie investitorul la piata de capital?

Este esential ca evenimentele care pot influenta cotatiile bursiere sa ajunga la clienti cat se poate de prompt. Astfel, pe langa notificarile in timp real din platforma de tranzactionare, Tradeville trimite in fiecare zi un raport la prima ora, cu cele mai importante evenimente care pot afecta portofoliile clientilor. In plus, realizam rapoarte de analiza periodice, dar si prezentari de oportunitati de investitii, care nu au insa o frecventa predeterminata.

Investitorul trebuie sa fie conectat la pietele financiare si de capital in functie de expunerile pe care si le asuma. Exista investitori activi, pentru care este vital sa fie conectati in permanenta la principalele evolutii de pe pietele financiare, dar si investitori pasivi in actiuni sau indici bursieri diversificati, pe termene, de regula, mai lungi, pentru care evolutiile si fluctuatiile pe termen scurt nu au relevanta. In Tradeville, investitorii activi au la dispozitie inclusiv un departament de brokeraj dedicat, cu care se pot consulta cu privire la aspecte de piata, companii sau stiri. Acest departament este la dispozitia clientilor activi oricat de des au nevoie.

 

Cum se realizeaza tranzactionarea in prezent? (telefon, aplicatii mobil, etc.)

In prezent 99,9% din tranzactiile Tradeville sunt realizate prin mediul online si mobil. Peste 60% dintre clientii activi isi monitorizeaza portofoliile si realizeaza tranzactii de pe mobil. In ultimul an numarul acestora s-a dublat.

Faptul ca punem la dispozitia clientilor platforme online si mobile dezvoltate in-house inca din anul 2000 (platforma online) si, respectiv, 2010 (platformele mobile) ne-a ajutat sa devenim cel mai mare broker dupa numarul de tranzactii (fapt confirmat de clasamentul zilnic de pe site-ul BVB, unde suntem pe primul loc in 90% din situatii). Este o confirmare a cat de importante au fost si sunt investitiile in tehnologie.

Cred ca orice broker de retail care a intarziat sa investeasca masiv in tranzactionarea online si mobile a pierdut si va pierde in continuare clienti in favoarea celor care au facut-o si o fac in mod constant. Investitorii de tip retail sunt, in general, persoane care nu se ocupa exclusiv de bursa. Astfel, acestia au nevoie sa fie mobili, iar accesul la contul de tranzactionare de pe telefonul mobil pentru a obtine toate informatiile necesare si a executa tranzactii este absolut esential.

Cred, totodata, ca inovatia in domeniul Fintech (financial technology) va face in continuare diferenta intre brokerii de retail. Cea mai recenta inovatie a noastra in acest domeniu este un card bancar GOLD atasat contului de tranzactionare prin care clientii pot transfera instantaneu bani in/din contul de tranzactionare 24/7. Astfel putem garanta cea mai rapida alimentare/retragere de bani din piata de capital.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed