Intuiția părinților – resursă importantă în diagnosticarea copiilor cu probleme neuromotorii și ortopedice

0

Copilăria de astăzi este diferită de cea a generațiilor din care vin cei care acum sunt părinți. Copiii arată mai maturi, au preocupări aproape diametral opuse față de cele obișnuite în aceeași etapă traversată de alte generații, ba chiar se confruntă cu probleme de sănătate de care părinții de astăzi nici nu au auzit. De aceea dilemele părinților de acum sunt diferite de cele celor care acum au ajuns bunici. Despre copiii de astăzi și despre cum obiceiurile de zi cu zi le afectează structura osoasă și musculară am discutat cu Dr. Valentina Contanu, medic ortoped pediatru în cadrul Centrului de Recuperare Ortopedică și Neurologică (CRON) Phoenix din București

Dr. Valentina Contanu, medic ortoped pediatru

„Din păcate, față de anii precedenți (10-15 ani în urmă), varietatea deviațiilor de mers, de postură, de tonus muscular s-a modificat foarte mult. Este tot mai clar că schimbarea condițiilor de mediu extern cât și factorii interni, adică genetici, influențează aproape în mod universal dezvoltarea copilului, atât a sistemului musculo-scheletal, cât și a dezvoltării neuro-motorii. Ce vreau să spun cu asta? Dacă ne gândim numai la schimbarea stilului de viață constatăm că lucrurile merg în 2 direcții diametral opuse, fără a exista un echilibru.  De exemplu, ducem copiii la foarte multe activități sportive, de multe ori în exces, de la vârste fragede, sperând la performanță, în timp ce, în paralel, mii de copii de diverse vârste se luptă cu obezitatea”, explică Dr. Contanu.

Totodată, o altă realitate se conturează și în cazul factorilor interni. Din păcate, astăzi vorbim despre modificări genetice care sunt mult mai frecvente decât în urmă cu 15 ani, despre modificări hormonale precoce induse de o alimentație inadecvată, factori de stres care acționează asupra copilului mult mai devreme decât în urmă cu 15-20 de ani. „Copiii din ziua de astăzi sunt foarte presați de cerințele societății, de exigențele părinților, de școală, de grup sau anturaj. Toate aceste condiții acționează în mod cert asupra schimbării posturii, a mersului, și în general asupra scheletului și a sistemului muscular, arată Dr. Contanu.

Ce este de facut pentru copiii de astăzi?

„Trebuie să căutăm calea de mijloc, de echilibru. În primul rând, acest lucru înseamnă să luăm în considerare că pentru un copil în creștere alegerea unei activități sportive ar trebui să fie recomandată și ghidată de către un specialist în ortopedie pediatrică care să recomande în funcție de vârsta și de potențialul copilului o activitate sportivă adecvată. De asemenea, atunci când copilul își dorește un anumit sport poate nepotrivit pentru corpul lui, părintele trebuie să conștientizeze că are nevoie de urmărire ortopedică periodică pentru dezvoltare osoasă și musculară”.

Când e recomandat pentru copil să înceapă să facă sport?

„Din experiența mea de a urmări creșterea copiilor, a sistemului osos și muscular pot spune cu convingere că după vârsta de 7 ani, când are loc încheierea unei prime etape de maturizări osoase. Până la vârsta de 7 ani copiii ar trebui să se joace în mod liber, să facă înot, să folosească dispozitive de joacă (trotinete, biciclete, triciclete), pur și simplu să se joace”, explică medicul.

Ce înseamnă mai exact această urmărire?

Urmărirea ortopedică înseamnă evaluări periodice la șase luni prin care medicul urmărește factori precum: postura corpului, tipul de mers, capacitatea musculară. Astfel medicul ortoped pediatru identifică eventualele deviații osoase, atât prin posturometrie și prin analiză computerizată a mersului cât și clinic. De reținut este că monitorizarea dezvoltării osoase a unui copil începe de la naștere deoarece fiecare vârstă aduce modificări caracteristice vârstei. Atenție, dragi părinți, orice dezechilibru pe care îl depistați din perioada de bebeluș nu dispare de la sine ci se va accentua odată cu creșterea, motiv pentru care, sfatul „lăsăm copilul să crească, să mai așteptăm” este total inadecvat pentru o dezvoltare armonioasă pe termen lung a copilului.

„Vreau să încurajez, totodată, părinții. Un părinte bine informat și care este conștient de modul de creștere a copilului știe să urmărească cum se dezvoltă copilul și își poate asculta intuiția atunci când vede o deviație de mers sau postură ori când apar dureri musculare, osoase sau articulare. De exemplu, vedem des în clinică părinți care deși au sesizat un mers inadecvat (fie cu vârful picioarelor spre interior, spre exterior, fie când târăște picioarele când aleargă sau merge, fie că merge pe vârfuri), toți cei din jur l-au spus lăsați copilul în pace, se va îndrepta de la sine. Astfel ei ajung tardiv la medic și inițiază tratamentele cu întârziere”, concluzionează medicul.

Dragi părinți, atunci când intuiția vă spune că ceva nu este în regulă, în ciuda contra-argumentelor de a aștepta care vin din jurul vostru (rude, medici de familie, pediatri), ascultați-vă intuiția și cereți second opinion. S-ar putea să vă salvați copiii de la complicații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.