Inventia care ne poate scapa de facturile mari la incalzire

Un inginer din Turda a creat centrala termică solară, care odată montată pe acoperişul locuinţei, ar avea nevoie de numai 30 de secunde pentru a încălzi un litru de apă la 80 de grade Celsius.

Cu o condiţie: cerul să fie senin. Realizată din folii de inox, centrala termică arată ca o antenă parabolică, ce se roteşte după soare, cu ajutorul unui program preinstalat. Odată captată, energia solară este concentrată într-un punct în care temperatura poate ajunge până la 1.200 de grade Celsius.

În focar se află un schimbător bitermic care absoarbe temperatura existentă în focar, se poate înmagazina temperatura produsă peste zi pentru încălzire sau apă caldă”, a spus Istvan-Almos Bogdanffy, inventator. 

Invenţia la care omul a lucrat cinci ani de zile a fost brevetată încă din 2009, dar nu va fi produsă prea curând la scară largă.

Nu sunt interesaţi, nu sunt investitori”, a mai spus inventatorul. Costul unei astfel de centrale ar fi de aproximativ 10.000 de euro. În schimb, după această investiţie, costurile încălzirii se reduc aproape la 0. Pentru o casă cu dimensiuni medii, cu un nivel, o familie formată din patru membri plăteşte, în medie, în sezonul rece, pentru căldură şi apă caldă, 600 de euro, iar în restul lunilor de an, aproape 400 de euro.

Astfel că o investiţie într-un sistem cu centrală termică solară se amortizează în zece ani sau chiar mai puţin, dacă ţinem cont de scumpirea anuală a preţului la gaze. Pe lângă avantajele financiare, această metodă de încălzire este şi ecologică, şi fără riscuri! Niciunul din materialele folosite nu este inflamabil şi nu prezintă risc de explozie.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed