AcasăGeneralIohannis, despre un scenariu al austerităţii: Nu cred şi nu avem un...

Iohannis, despre un scenariu al austerităţii: Nu cred şi nu avem un plan de a intra într-un procedeu de austeritate

reşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, la Palatul Cotroceni, că nu crede că va fi necesar şi nu există un plan de a intra într-un procedeu de austeritate, argumentând că am avut criza economică din 2009, 2010 ,2011 unde s-a încercat în plan european să se combată criza cu măsuri de austeritate, iar rezultatul nu a fost bun. ”Nu intenţionez să accept un nou experiment de acest tip cu România”, a avertizat Iohannis.

Iohannis a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă, dacă se va putea vorbi de austeriate în România, date fiind creşterea preţurilor, inflaţia galopantă, criza gazelor, probleme cu care se confruntă întregul continent.
“Nu cred şi nu avem un plan de a intra într-un procedeu de austeritate. Am avut criza economică din 2009, 2010 ,2011 unde s-a încercat în plan european să se combată criza cu măsuri de austeritate, nu a fost rezultatul bun. Nu intenţionez să accept un nou experiment de acest tip cu România. Planul pe care îl avem a fost prezentat de Guvern. Este un plan care până acum a funcţionat foarte bine, Guvernul alocă bani suficienţi pentru investiţii, avem mare noroc că dispunem de fonduri europene substanţiale atât pe fondurile europene obişnuite , cât şi pe PNRR. Pe de altă parte, Guvernul a venit cu pachete de sprijin succesive pentru a ajuta populaţia vulnerabilă”, a declarat Klaus Iohannis.
El a precizat că este important să ne pregătim de aceste vremuri complicate.
“Vom avea în continuare investiţii semnificative în infrastructură şi economie, vom avea şi pachete de sprijin acolo unde este nevoie. Situaţia este complexă, criza energetică nu s-a terminat, se vorbeşte de o criză a alimentelor care pe noi poate nu ne afectează direct, dar dacă preţurile în plan global cresc, rezultatul va fi acelaşi şi la noi. Este important să ne pregătim pentru aceste vremuri, care vor fi complicate. Mi-aş fi dorit să am numai veşti pozitive aşa cum am avut pe politică externă şi securitate, însă aceste crize nu au fost generate de noi, ci de alţii, în speţă de Rusia care a atacat Ucraina şi a provocat criza energetică şi toate celelalte crize. Trebuie să avem răbdare şi Guvernul să ia măsurile cele mai înţelepte, să sprijine populaţia vulnerabilă în toate privinţele şi să vină în acelaşi timp în sprijinul economiei”, a mai afirmat Iohannis.

Ultimele Articole