Israelul a testat cu succes un nou model de baterie antirachetă

0
Israelul a testat cu succes un nou model de baterie antirachetă

“Israelul a investit un buget enorm pentru finanţarea diferitelor sisteme de apărare împotriva rachetelor, fapt ce va permite protejarea întregului nostru teritoriu în câţiva ani”, a adăugat ministrul.

 

Potrivit postului privat de televiziune “2”, noua versiune a “Iron Dome” a fost concepută pentru a intercepta rachetele cu rază medie de acţiune, de care dispun Siria şi gruparea libaneză Hezbollah.

 

Prima baterie “Iron Dome” a fost instalată în martie 2011 în regiunea Beersheva, principalul oraş din Deşertul Negev (500.000 de locuitori), situat la 40 de kilometri de Fâşia Gaza. De atunci, sistemul a interceptat peste 100 de rachete.

 

Fiecare baterie conţine un radar de detectare şi urmărire, un dispozitiv de control al tirului şi trei lansatoare echipate fiecare cu 20 de rachete de interceptare.

 

Potrivit experţilor militari, în total, sunt necesare 13 baterii pentru a asigura acoperirea completă a teritoriului israelian, ceea ce va lua mai mulţi ani.

 

Această protecţie are un cost ridicat – fiecare tir al bateriilor Iron Dome costă aproximativ 50.000 de dolari, potrivit presei.

 

“Iron Dome” este parţial finanţat de Statele Unite. Israelul a anunţat că a investit un miliard de dolari în dezvoltarea şi producerea acestui tip de baterii.