AcasăNEWSJulianne Smith, ambasadorul SUA la NATO laudă România pentru creșterea cheltuielilor pentru...

Julianne Smith, ambasadorul SUA la NATO laudă România pentru creșterea cheltuielilor pentru apărare

Marea Neagră a devenit un centru de gravitaţie pentru politicile pe care Alianţa Nord Atlantică le dezvoltă. Războiul început de Rusia în Ucraina a readus în discuţie ideea unei strategii dedicate acestei zone. În jurul Mării Negre sunt 3 ţări NATO, dar şi două state partenere, Ucraina şi Georgia, iar Rusia este inamicul comun. Ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith, a vorbit în exclusivitate pentru Digi24 despre planurile pentru regiune.

Întrebată ce părere are despre regiunea Mării Negre și Balcani, Ambasadorul SUA la NATO susține că pe aceste zone s-au concentrat destul de mult timp la sediul NATO. „După cum îți imaginezi, în cea mai mare parte a ultimelor 10 luni ne-am axat atenţia pe războiul Rusiei din Ucraina. Dar asta ne duce direct la Marea Neagră, care este o regiune atât de importantă pentru Alianță, în primul rând pentru că avem trei aliați NATO, care operează și sunt în acea regiune, avem și parteneri NATO, precum Ucraina, dar și Georgia, care sunt la Marea Neagră. Și din acest motiv, acesta este un domeniu căruia îi acordăm atenţie sporită. Evident, suntem foarte concentrați asupra a ceea ce face Rusia pentru a obstrucționa munca bună pe care am putea să o facem în Marea Neagră. Dar cred că ceea ce vei vedea este că NATO va fi tot mai concentrată pe Marea Neagră. Este minunat că vom găzdui următoarea întâlnire a miniştrilor de externe din ţările NATO la București. Acesta este un semnal important. Și în mod similar, vei auzi din ce în ce mai mult dinspre Alianţă că ne îndreptăm atenția spre Balcanii de Vest, am fost concentraţi şi acolo şi vom rămâne aşa,” susține Ambasadorul SUA la NATO.

Punând în discuție situația de la graniță, Julianne Smith spune cu certitudine că „Rusia nu a reușit să își atingă obiectivele strategice pe teren. Nu au reușit să ia Kievul. Nu au reușit să cucerească Ucraina, ca țară. Au eșuat în unele dintre ofensivele lor de pe teren. Am văzut, de fapt, un succes major al forțelor ucrainene pe teren, mă refer la recentele contra-ofensive în zona Herson și a altor regiuni din estul Ucrainei. Deci, acum, cred că vedem că Rusia apelează la atacuri nediscriminatorii asupra civililor. Acesta este un lucru pe care s-au bazat pe tot parcursul războiului, dar par să crească intensitatea, ceea ce este extrem de îngrijorător. Acum atacă infrastructura critică din interiorul Ucrainei, încercând în esență să stingă lumina și să îi lase pe ucraineni să înghețe, pe măsură ce se apropie iarna și temperaturile scad. Deci suntem tulburaţi de ce vedem în privinţa tacticii ruse. Din nou, este greu de prezis ce urmează. Evident, singura țară care ar putea opri toate acestea astăzi este Rusia. Am dori şi dorim ca Rusia să pună capăt războiului astăzi. Dar, în loc de asta, poate că nu se întâmplă, cel puțin în următoarele zile și săptămâni, noi, împreună, aliații NATO, în mod individual, încercăm să sprijinim forțele ucrainene, să le punem în cea mai bună poziție posibilă dacă vor avea loc un fel de negocieri în lunile următoare”.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.