La 1 iulie, 800.000 de români ar putea rămâne fără medicamente

În ultima perioadă, reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi se arată din ce în ce mai îngrijoraţi de lipsa medicamentelor de pe piaţă.

 

Producătorii de medicamente spun că noua metodologie de calcul al preţului la medicamente va duce la dispariţia unui număr şi mai mare de medicamente. Cum credeţi că va arăta sistemul de sănătate românesc la 1 iulie, odată cu aplicarea noii metodologii de calcul al preţurilor?

 

 

Noua metodologie de calcul al preţului la medicamente, prin articolul 81, impune referenţierea preţului medicamentelor originale la preţul celor generice. Această prevedere va duce la o scădere a preţului cu 35% sub minimul european.

 

Deşi poate părea o reglementare în beneficiul pacienţilor români, de fapt, va avea consecinţe majore asupra lor prin limitarea accesului acestora la tratament.

 

Dacă noua metodologie de calcul va fi implementată, 123 de medicamente noi ar putea dispărea de pe piaţă, fapt care va afecta aproximativ 800.000 de pacienţi

 

. Această măsură, impusă fără o analiză de impact, nu va avea niciun efect pozitiv la nivelul bugetului de stat, întrucât preţul luat în calcul de autorităţi pentru decontarea medicamentelor este la nivelul celui mai ieftin generic.

 

Ce medicamente vor dispărea de pe piaţă?

 

Cei mai afectaţi vor fi pacienţii care suferă de boli cardiovasculare. 28 dintre medicamentele care ar putea dispărea tratează astfel de afecţiuni. Celelalte medicamente sunt destinate tratamentului afecţiunilor neurologice, endocrinologice, oncologice, dermatologice.

 

Dar există soluţii pentru pacienţii români în această situaţie?

 

Autorităţile române trebuie să ţină cont de semnalele de alarmă transmise de-a lungul timpului. Noi, operatorii de pe lanţul de distribuţie, reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi, am atras atenţia autoritătilor în nenumărate rânduri privind dispariţia medicamentelor de pe piaţă, atât a celor originale, cât şi a celor generice. Soluţia constă în implementarea de urgenţă a unei noi metodologii de calcul al preţului la medicamente care să nu impună în România cel mai mic preţ european şi care să fie în beneficiul pacienţilor români. Unul dintre pilonii esenţiali ai unui sistem de sănătate funcţional este accesul pacienţilor la medicamente de ultimă generaţie, dar şi la medicamente generice. Un medicament, fie el original sau generic, are rolul de a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor, de a le oferi acestora cât mai multe şanse în lupta cu boala şi de a-i ajuta să se reintegreze în cel mai scurt timp în societate.

 

Puteţi explica, pe înţelesul publicului larg, care este diferenţa dintre medicamentele originale şi medicamentele generice?

 

Un medicament de ultimă generaţie reprezintă rezultatul unui proces îndelungat de cercetare şi dezvoltare. Descoperirea unui singur medicament inovator, salvator de vieţi, presupune 10–12 ani de cercetare şi investiţii de ordinul miliardelor de dolari realizate de companiile producătoare de medicamente originale. Medicamentul astfel dezvoltat intră sub protecţia unui patent pentru o perioadă de 10-15 ani. La expirarea acestuia, companiile producătoare de medicamente generice pot replica reţeta.

 

Este important de subliniat faptul că siguranţa, eficienţa şi calitatea medicamentelor, fie ele originale sau generice, reprezintă o prioritate pentru producătorii de medicamente, iar pacienţii români pot avea încredere în calitatea medicamentelor care se află pe piaţa din România întrucât toate au fost autorizate de instituţiile competente.

 

Au pacienţii români acces la medicamente de ultimă generaţie?

 

De mulţi ani, accesul la medicamente de ultimă generaţie este extrem de limitat pentru pacienţii români.

 

A fost o perioadă de 6 ani, 2008-2014, în care pacienţii români nu au avut acces la niciunul dintre medicamentele de ultimă generaţie care erau folosite de ceilalţi pacienţi europeni. În anul 2014 a fost făcut un prim pas în actualizarea listei de medicamente compensate. Au fost introduse 40 de medicamente noi. În anul 2015, alte 15 medicamente au ajuns la pacienţi. Sunt însă alte 120 de medicamente inovatoare, salvatoare de vieţi, disponibile deja în celelalte ţări europene, pe care pacienţii români le aşteaptă. România are nevoie de un mecanism continuu de actualizare a listei de medicamente compensate. Anual sunt aprobate la nivel mondial şi european noi medicamente care tratează afecţiuni considerate incurabile, care îmbunătăţesc considerabil viaţa pacienţilor, însă este esenţial ca aceste medicamente să ajungă în timp util la pacienţi.

 

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed