La Iași, bolnavii se agață de asistente implorând să nu fie lăsați să moară

0

Se vorbeşte tot mai des despre Burnout (sindromul epuizării profesionale) şi ceea ce este mai trist este faptul că, se pare, nu s-a parcurs nici măcar jumătate din lungul drum pe care ni l-a trasat această pandemie. Pentru că, pe lângă componenta fizică, a început să se instaleze şi componenta emoţională. Mult mai răvăşitoare, pentru că nu te poţi recupera doar prin odihnă.

 

„Vorbeam cu un psiholog şi îmi spunea că oamenii (cadrele medicale –n.r.) îşi modifică, efectiv, profilul psihologic. Mai ales cei din secţiile de terapie intensivă. Asistente medicale de pe reanimare mi-au povestit cum pacienţi care abia mai respirau s-au agăţat de echipamentul lor, implorându-i să nu-i lase să moară. Dar, din nefericire, acel lucru se întâmpla, uneori, la doar câteva minute după acel moment. Este traumatizant. Îţi faci datoria, eşti cadru medical, dar eşti şi om şi nu are cum să nu te afecteze“, dezvăluie Iulian Cozianu, preşedintele Sindicatului Sanitas Iaşi, dramele prin care trec unele cadre medicale.

CEZ pleacă din România! Vine MIRA, parte a unei companii australiene de top

Pentru cei care lucrează, în această perioadă, în linia întâi a combaterii noului coronavirus, noţiunea de stres la putere exponenţială a devenit parte integrantă a noului lor stil de viaţă. Să lucrezi în unităţile de primire urgenţe (UPU) sau la Serviciul de Ambulanţă, înseamnă să cochetezi neîncetat cu virusul. Sunt sute, sunt mii de oameni care apelează la „salvare“ sau ajung în UPU. Oameni care se simt rău din numeroase alte motive decât cele respiratorii, care nu ştiu dacă sunt pozitivi sau nu, dar care trebuie îngrijiţi de urgenţă. Nu ai timp să le faci testul, înainte de a-i ajuta medical. „Şi-apoi, după un timp, primeşti un telefon şi ţi se transmite că pacientul cu hernie, de exemplu, este pozitiv. Şi-atunci nu poţi să nu te gândeşti dacă ai respectat, într-adevăr, toţi paşii, dacă nu ţi-a scăpat nimic. Chiar dacă raţiunea îţi spune că totul a fost în regulă. Şi gândul rămâne, undeva, în subconştient“, mai spune preşedintele Sanitas Iaşi.

E vremea ”EPURĂRILOR” politice! Lista starurilor care nu vor intra în viitorul PARLAMENT

Pentru că în ultima perioadă lucrurile par a fi scăpate de sub control, guvernanţii au decis să renunţe la a mai sufoca spitalele cu pacienţi a căror stare de sănătate, cel puţin la o primă evaluare, nu necesită internarea. Mai mult, încearcă să integreze medicina de familie în lupta împotriva Covid-19. În acest context, medicii de familie ar urma să consulte zilnic pacientul asimptomatic la el acasă. Colegiul Medicilor s-a poziţionat şi, printr-un comunicat, şi-a exprimat dezacordul, mai ales că, susţine acesta, medicii de familie nu sunt dotaţi cu echipament corespunzător.

Articolul integral pe ziaruldeiasi.ro