AcasăActualitateLecția de gramatică. Cum se scrie corect: ”scri” sau ”scrii”?

Lecția de gramatică. Cum se scrie corect: ”scri” sau ”scrii”?

Lecția de gramatică. Cum se scrie corect: ”scri” sau ”scrii”? Ți se întâmplă des să te încurci în cazul acestui cuvânt atât de des utilizat.

Iată cum se scrie corect ”scri” sau ”scrii”. În primul rând trebuie să știmcand se scrie „fi” cu un singur „i” sau cu doi „i”. Cu toate ca pare greu, lucrurile sunt destul de simple. Trebuie sa retii faptul ca numai la imperativ, in forma negativa, „fi” se scrie cu un singur „i” (Nu fi suparat!). In rest, indiferent ca il folosim la forma afirmativa sau negativa, „fi” are doi „i”.

Atunci cand conjugam la modul conjunctiv perfect, „fi” se foloseste cu un singur „i” la toate persoanele (eu sa fi fost/tu sa fi fost/el sa fi fost/noi sa fi fost/voi sa fi fost/ei sa fi fost).

Cand conjugam la viitor, „fi” are un singur „i” (voi fi/vei fi/va fi/vom fi/vor fi/veti fi).

La modul conditional prezent, vom conjuga exact ca la modul viitor, adica „fi” se foloseste cu un singur „i” (as fi/ai fi/ar fi/am fi/ati fi/ar fi). Conjunctivul prezent, devine un mic mai complicat pentru ca vom folosi „fi” cu un singur „i”, dar si cu doi „i” (eu sa fiu/tu sa fii/el sa fie/noi sa fim/voi sa fiti/ei sa fie).

Modul conjunctiv perfect foloseste „fi”cu un sigur „i” (eu sa fi fost/tu sa fi fost/el sa fi fost/noi sa fi fost/voi sa fi fost/ei sa fi fost).

Cum se scrie corect, „scri” sau „scrii”?

Lucrurile stau destul de simplu aici, pentru ca forma „scri” este complet gresita si ea, de fapt, nu exista! Forma corecta, fie ca este la afirmativ sau la negativ, este cu doi „i” (tu sa scrii/sa nu mai scrii).

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.