Lider PSD: “Cîțu trebuie împăiat și ținut la guvern”. ”A devenit Dăncilă al PNL-ului”

0
48

Jurnalistul Sebastian Zachmann, realizator al emisiunii Insider Politic de la Prima TV, relateaza ca un lider PSD i-a spus ca PSD vrea sa-l tina pe Citu cat mai mult in functia de premier. “Citu trebuie impaiat si tinut la guvern”, i-a spus PSD-istul lui Zachmann.

„Un lider social-democrat mi-a spus zilele trecute: ‘Citu trebuie impaiat si tinut la guvern’. Altfel spus, Florin Citu este in acest moment pentru PSD ceea ce Viorica Dancila era pentru Klaus Iohannis: un adversar usor de invins”, a scris Zachmann pe Facebook. El nu a precizat numele pesedistului.

Postarea integrala:

De ce PSD va fi marele castigator al razboiului politic

1. Ce interes ar avea PSD sa dea jos guvernul Citu? Niciunul. Poate impune PSD un premier? Exclus. Poate declansa alegeri anticipate? Nici vorba. In ambele variante, Iohannis ar distruge PNL. De ce ar intra PSD intr-un joc din care nu are nimic de castigat?

2. Prin urmare, scopul PSD e sa mentina cat mai mult in functie actualul guvern, care in primele 8 luni la putere oricum s-a erodat masiv. Unde mai pui ca vine o iarna cu facturi mari la energie si la gaz, deci singura grija a liderilor PSD ar fi sa-si asigure o rezerva de paturi si de popcorn.

3. Un lider social-democrat mi-a spus zilele trecute: “Citu trebuie impaiat si tinut la guvern”. Altfel spus, Florin Citu este in acest moment pentru PSD ceea ce Viorica Dancila era pentru Klaus Iohannis: un adversar usor de invins. Adevarata problema pentru PSD ar fi un nou premier liberal, care sa reseteze coalitia de guvernare.

4. Cat afecteaza PSD eticheta de blat cu PNL? Mai deloc. As spune ca, dimpotriva, e un imbold pentru propriul electorat. Cand a trait armata PSD cel mai bine? Pe vremea USL. Problematic ar fi un parteneriat cu USR, partid care a lansat celebrul “alint” ciuma rosie. Din colaborarea pe sub masa cu PSD va avea de suferit PNL, care s-a chinuit 7 ani sa scape de fantoma USL. Si n-ar fi reusit fara existenta lui Dragnea si mai ales fara aparitia USR, care i-a fortat pe liberali sa se pozitioneze vehement anti-PSD ca sa nu-si piarda electoratul. Deci ajutorul pe care PSD il ofera in aceste zile pentru PNL e o imbratisare otravita pe termen lung.

5. Guvernul Citu va rezista atat cat va dori PSD. Motiunea de cenzura nu poate trece fara voturile social-democratilor, la fel cum votul de incredere pentru guvernul Citu (dupa cele 45 de zile de interimat) nu poate fi acordat fara sprijinul vizibil al PSD. Asadar, cand va pica Florin Citu, meritul va fi arogat de PSD. Si de aici va incepe adevarata dilema pentru Ciolacu&co: e dispus PSD sa sustina un guvern minoritar PNL-UDMR?

Dupa ce l-a acuzat pe Citu ca a „distrus” economia Romaniei si ca „este cel mai prost premier din istoria Romaniei”, PSD nu mai vrea sa-l dea jos pe acesta. Presedintele Consiliului National al PSD, Vasile Dincu, a declarat ca prezenta lui Citu in fruntea guvernului avantajeaza PSD: „noi suntem intr-o situatie buna, pentru ca imaginea partidelor de la putere se deterioreaza continuu”.

„De ce sa-l dam noi jos pe Citu? Sa le facem proiectul celor de la USR PLUS, sa ajutam la revenirea proiectului guvernamental USR PLUS – PNL? Noi suntem intr-o situatie buna, pentru ca imaginea partidelor de la putere se deterioreaza continuu. Sper sa reusim sa fim inteligenti, sa nu ne foloseasca cei de la putere ca pe un ciocan cu care isi dau in cap unii altora”, a declarat Dincu la Digi24.

„In politica totul e strategie daca suntem oameni rationali. Citu e pentru noi in acest moment un foarte bun agent electoral. De ce sa ne bagam noi in aceasta batalie? Citu oricum e terminat. Fie ca ajunge presedinte in 25 septembrie si-l vom da jos dupa aceea, pentru noi e mai interesant si efectul politic e mai mare sa dai jos presedintele PNL.

Exista calcule strategice si corecte din perspectiva partidului nostru sa nu ne introducem in aceasta batalie. Sunt calcule strategice pentru PSD si ei ne dau munitia. Ei ne ofera mereu ocazii de genul acesta. Acum cu trimiterea unei contestatii la CCR noi vom astepta aceasta decizie a Curtii”, a mai spus Dincu.

„Daca noi ne-am grabi sa votam cum vor ei in privinta motiunii de cenzura, ar insemna sa-i ajutam sa revina in formula care le convine lor. Adica ne cer noua sa le facem proiectul guvernamental, de ce sa le faca PSD calculele?”, a subliniat Dincu.