Liderul juntei militare birmane se va deplasa săptămâna viitoare în Rusia, pentru discuţii economice

Liderul juntei militare birmane se va deplasa săptămâna viitoare în Rusia, pentru discuţii economice, a anunţat sâmbătă un cotidian oficial al acestei ţări din Asia de Sud-Est, informează AFP.

Min Aung Hlaing va asista la Forumul Economic Internaţional de la Vladivostok, a precizat The Global New Light.

China, India, Japonia sau Kazahstan îşi vor trimite de asemenea reprezentanţi la forum.

Generalul birman va discuta cu responsabili ai guvernului rus, pentru a „consolida şi mai mult cooperarea” şi relaţiile amicale dintre economiile şi guvernele celor două ţări, subliniază cotidianul citat.

Vizita înaltului responsabil birman intervine în condiţiile în care cele două guverne sunt izolate diplomatic: Moscova din cauza invaziei sale asupra Ucrainei, iar Naypyidaw pentru lovitura de stat militară de anul trecut.

După ce un puci a răsturnat în februarie 2021 guvernul civil condus de Aung San Suu Kyi, Myanmarul se confruntă cu sancţiuni occidentale şi cu o degradare a relaţiilor sale diplomatice.

Min Aung Hlaing nu ar urma să fie invitat la summitul liderilor Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), ce se va derula la Phnom Penh în noiembrie, membrii ASEAN fiind nemulţumiţi de lipsa de progrese în soluţionarea crizei politice birmane.

Puciul a cufundat Myanmarul în haos. Aproape 2100 de civili au fost ucişi de forţele de securitate şi peste 15.000 au fost arestaţi, potrivit unui ONG local.

Din februarie, după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, generalii la putere în Myanmar au căutat să-şi întărească relaţiile cu Moscova, principalul lor aliat şi furnizor de arme, declarând că operaţiunile militare ruse în Ucraina sunt „justificate”.

Liderul juntei s-a deplasat într-o „vizită privată” la Moscova în iulie, unde a avut întrevederi cu responsabili din sectorul nuclear şi ai agenţiei spaţiale ruse Roskosmos. Adjunctul lui s-a deplasat la rândul său în Rusia în august.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri