Liviu Voinea: România este departe de zona euro

Aderarea României la zona euro nu ar trebui să fie privită din perspectiva îndeplinirii criteriilor de la Maastricht, care arată convergenţa nominală, spune profesorul de economie Liviu Voinea.

 

„Problema serioasă o reprezintă convergenţa reală, care înseamnă convergenţa veniturilor. România este la 15% din salariile europene dar la peste 60% din preţurile europene. Şi convergenţa structurii de producţie”, a spus Voinea.

 

De altfel, alte ţări care au intrat în zona euro fără o convergenţă reală au acum mari probleme. Este vorba despre Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania, spune Liviu Voinea. Profesorul de economie recomandă astfel, României să treacă la euro abia după terminarea unor ample reforme structurale. O altă temă de gândire privind ţările din grupul PIGS şi dezideratele României…

 

„Ştiţi care sunt ţările care au absorbit cel mai bine banii europeni în ultimii 20 de ani? Portugalia, Spania, Irlanda şi Grecia. Ce au ele în comun? O mare datorie publică. A contribuit absorbţia cu succes la creşterea datoriei publice? Paradoxal, da”, a explicat economistul.

 

Pe de altă parte, Liviu Voinea condamnă faptul că România va semna Pactul pentru Euro, care îşi propune să facă ordine în finanţele publice din zona euro. România nu era obligată să adopte această hotărâre, iar acum nu va avea nici un beneficiu. Dimpotrivă…

 

„Acum, când ne punem întrebarea: să aderăm sau nu în 2015, este o falsă problemă. Noi aproape că am aderat, de facto, la euro, dar numai la partea de costuri, din 2013 prin semnarea pactului pentru euro”, a mai spus Voinea..

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed