Localitatea din România care nu a avut niciodată medic. Peste 1.400 de oameni merg şi câte 15 de kilometri pentru o simplă reţetă

Comuna Dimăcheni se află la peste 50 de kilometri de municipiul Botoşani şi este renumită pentru suprafaţa sa impresionantă, de aproape 30.000 de metri pătraţi. Cu toate acestea, este locuită de numai 1400 de suflete grupate în trei cătunuri întinse în mijlocul unei stepe arse de soare. La Dimăcheni bântuie seceta în fiecare vară, dar şi sărăcia. O vorbă din bătrâni spune însă că sănătatea este mai importantă decât averea.

La Dimăcheni însă, cei 1400 de localnici nici de sănătate nu se prea pot îngriji. Şi asta fiindcă nu au avut niciodată medic de familie în comună. ”Nu a fost niciodată un medic titular aici în comună. Vine un medic din altă parte şi mai suplineşte locul”, spune Ştefan Cojocaru, primarul din Dimăcheni.

 

Medic de două ori pe săptămână

 

De câţiva ani, serviciile medicale în comuna Dimăcheni sunt asigurate de medicul Raisa Cotic, care de două ori pe săptămână face naveta din comuna Văculeşti situată la aproximativ 15 kilometri depărtare. Medicul stă câteva ore la dispoziţia pacienţilor înscrişi pe liste. Sunt însă o mică parte din locuitorii comunei. Majoritatea sunt arondaţi medicilor din alte 5 localităţi.

 

”Doamna suplineşte locul. O parte din oameni sunt înscrişi la dumneaei, dar alţii nu. De fapt sunt înscrişi la medici din 5 comune. Sunt şi la Corlăteni şi la Dorohoi”, spune primarul din Dimăcheni. În localitate este un cabinet medical amenajat, mai precis un fost dispensar comunal, unde orice medic şi-ar putea practica profesia.

 

Localnicii merg şi câte 15 kilometri pentru o reţetă

 

Cei mai norocoşi sunt localnici înscrişi la medicul de familie din Corlăteni, un sat aflat la 8 kilometri de Dimăcheni. Drumurile însă sunt proaste, iar dacă sătenii se simt rău, nici nu mai fac drumul până acolo, aşteaptă să le treacă sau pur şi simplu cheamă ambulanţa.

 

Citeste mai mult: adev.ro/od32ap

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed