Localitatea din România cu cei mai mulți vaccinați are rată de infectare de aproape 16 cazuri la mie

Cu peste 55% din locuitori vaccinați anti-Covid, comuna Dumbrăvița din Timiș înregistrează o rată de infectare foarte mare: 15,9 la mie, conform datelor din data de 7 octombrie.

G4Media a descoperit că situația se repetă în cazul a cinci din primele 10 localități din topul vaccinării, în acestea rata de infectare depășind 11 la mie.

„Explicația este simplă: suntem în Zona Metropolitană a Timișoarei, mobilitatea este foarte mare, iar locuitorii, care în mare parte au venituri peste medie, se testează imediat după primele simptome”, spune Horia Bugarin, primarul din Dumbrăvița.

În august 2021, Top 10 al localităților din România, în funcție de numărul de persoane vaccinate, arăta astfel:

49.28% – comuna Dumbrăvița, județul Timiș;
44.62% – comuna Rimetea, județul Alba;
44.49% – orașul Borsec, județul Harghita;
44.41% – municipiul Cluj-Napoca, județul Cluj;
42.44% – comuna Valea Lupului, județul Iași;
42.30% – comuna Giroc, județul Timiș;
40.99% – comuna Foieni, județul Satu Mare;
40.83% – comuna Feleacu, județul Cluj;
40.77% – comuna Cârcea, județul Dolj;
40.43% – orașul Otopeni, județul Ilfov.

Pentru aceste localități, la data de 7 octombrie 2021, ratele de infectare erau următoarele:
15,9 la mie – comuna Dumbrăvița, județul Timiș;

0 – comuna Rimetea, județul Alba;
0,75 la mie – orașul Borsec, județul Harghita;
8,75 la mie – municipiul Cluj-Napoca, județul Cluj;
11,1 la mie – comuna Valea Lupului, județul Iași;
14,6 la mie – comuna Giroc, județul Timiș;
0,5 la mie – comuna Foieni, județul Satu Mare;
4,7 la mie – comuna Feleacu, județul Cluj;
13,4 la mie – comuna Cârcea, județul Dolj;
12,5 la mie – orașul Otopeni, județul Ilfov.

Cum se explică rata mare de infectare, de peste 11 la mie, pentru cinci dintre localitățile cu număr mare de vaccinați? Primarul din Dumbrăvița, Horia Bugarin, care a precizat că, între timp, procentul din localitatea sa a trecut de 55%, a declarat, pentru G4Media:

”Explicațiile sunt simple. În primul rând, este vorba de mobilitate, noi ne aflăm în Zona Metropolitană a Timișoarei și mulți de aici lucrează acolo. În al doilea rând, locuitorii noștri au venituri peste medie și se testează imediat după primele simptome. Aceeași situație este valabilă și pentru Giroc. Și eu sunt răcit și mi-am făcut până acum două teste, ambele ieșind negativ.”

Bugarin a adăugat că, în prezent, din Dumbrăvița sunt internate în spital doar șapte persoane, toate nevaccinate.

Același context geografic este valabil și pentru comuna Valea Lupului din județul Iași, unde locuiesc foarte multe persoane care muncesc în municipiul Iași, de exemplu în domeniul IT.

”Mobilitatea este factorul care determină infectarea. Cei din Valea Lupului s-au infectat în Iași, de la nevaccinați”, a declarat Vasile Cepoi, directorul Direcției de Sănătate Publică Iași, care a menționat că autoritățile nu se grăbesc să carantineze comuna ieșeană având în vedere circumstanțele de mai sus.

Celelalte două localități fruntașe la vaccinare, cu rate de infectare peste 11 la mie, respectă același tipic: Cârcea se află la câțiva kilometri de municipiul Craiova, iar în Otopeni sunt angajate peste 10.000 de persoane din localități limitrofe sau din București.

Cepoi a explicat că rata mică de infectare în cazul altor localități aflate în topul vaccinărilor (comuna Rimetea din Alba, de exemplu) ”se datorează, cel mai probabil, izolării de alte așezări.”

Teoretic, prin testare masivă, numărul de cazuri înregistrate se apropie de cel prezumat ca fiind existent în comunitate. În sens invers, un număr mic de testări poate însemna un număr mare de cazuri nedepistate. În România, unii specialiști au estimat în zilele în care se anunțau 14-15.000 de cazuri de Covid 19 că cifra reală ar putea fi de 50.000.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed