LUKAȘENKO, mesaj BRUTAL: „Nu vom lua prizonieri” / „Să plece cel puțin fără o mână”

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a ordonat vineri oficialilor responsabili de forțele de securitate să ia măsuri împotriva protestatarilor care contestă realegerea sa și făcând apel „să nu se ia prizonieri”, transmit AFP și Moscow Times.

 

 

De ce alegerile se organizează pe data de 6 decembrie? Adevărul din spatele scenei politice

 

„Nu vom lua prizonieri. Dacă cineva se atinge de un membru al forțelor de securitate, și le-am spus deja generalilor, trebuie să plece cel puțin fără o mână”, a spus el.

„Atât. Nu avem unde să ne retragem și nu ne vom retrage”, a continuat el.

„Președintele nu a fugit niciodată și nu are intenția de a face acest lucru”, a avertizat Lukașenko.

Aceste amenințări brutale au fost făcute în timpul unei întâlniri cu doi înalți oficiali responsabili de ordinea publică, după o serie de numiri catalogate de opoziție drept o dovadă a „slăbirii puterii”.

 

Ciolacu, mai nervos ca niciodată: PNL-ul l-a convins să nu vină la ședință. Ei au blocat activitatea

 

 

Lukașenko, aflat la conducerea țării de 26 de ani, se confruntă cu o mișcare de protest fără precedent la adresa regimului său, zeci de mii de manifestanți ieșind pe străzi să demonstreze în fiecare săptămână după scrutinul prezidențial din 9 august, în pofida represiunilor și a arestărilor.

După aproape trei luni de la izbucnirea protestelor, Lukașenko l-a demis joi pe ministrul de interne Yuri Karaev, sancționat de Uniunea Europeană pentru rolul său în violențele contra manifestanților.

În locul său a fost numit Ivan Koubrakov, fostul șef al poliției din Minsk, care a jucat un rol vital în reprimarea brutală a demonstrațiilor din capitala Belarusului.

Yuri Karayev și alți doi înalți oficiali responsabili de securitate au fost numiți consilieri ai președintelui în regiunile Grodno, Brest și Minsk, considerate „deosebit de periculoase” de Lukașenko datorită protestelor majore din acestea în ultimele săptămâni.

Cu o zi înainte, Lukașenko propusese crearea unor grupuri de foști soldați și ofițeri de poliție care să fie echipați cu arme pentru a asigura ordinea.

Autoritățile din Belarus și-au închis joi frontierele terestre cu vecinii lor, cu excepția Rusiei, invocând motive legate de prevenirea răspândirii pandemiei de COVID-19.

„Regimul se descompune din interior. Închiderea granițelor și aceste noi numiri sunt un semn al slăbirii puterii sale”, a declarat Svetlana Tihanovskaia, principala contracandidata lui Lukașenko la alegerile din 9 august și lidera opoziției.

„El ia decizii incoerente pentru că intră în panică”, a spus ea într-o declarație transmisă pe Telegram.

Aceste schimbări de cadre în aparatul de securitate au loc după ce opoziția a solicitat luni o grevă națională pentru a paraliza țara.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed