UPDATE Candidatul BCR Erste, în „pole position“ în cursa pentru șefia Bursei de Valori a României. Spectacolul a început

În afară de Lucian Anghel, la președinția Bursei de Valori București (BVB) mai candidează și președintele Asociației Brokerilor, Dan Paul și actualul președinte, Stere Farmache, dar, și pentru că aceştia nu şi-au precizat încă strategiile la fel de eficace, atacul economistului şef al BCR îl plasează deja ca favorit.

„Sunt mai mult de o sută de şefi de departamente de analiză de piaţă de capital din toată lumea cu care sunt în relaţii foarte bune. Nu există şef de analiză de pe equity de la o mare bancă internațională cu care să nu mă fi întâlnit până acum“, a declarat economistul şef al BCR. Desigur preşedintele Anghel ar folosi numeroasele sale, ca să atingă obiective precum „vizibilitatea“ ridicată a pieţei de la Bucureşti și  prezența crescută a investitorilor străini la București.

Linia principală de strategie a lui Lucian Anghel este atragerea investitorilor străini, ceea ce ştie toată lumea că este marea nevoie a BVB.

 

Atragerea investitorilor străin a fost un obiectiv al tuturoro preşedinţilor BVB, dar tactica lui Anghel pare să constea în  atragerea voturilor şi a sprijinului tuturor  investitorilor instituţionali, plecând de la cei care sunt acţionari la BVB, şi constuirea unui pol, la care să se alăture şi voturile împrăştiate la casele de brokeraj şi la investitorii individuali.

Candidatul de la  BCR a făcut aluzie la  luptele pentru putere din interiorul comunităţiii profesioniştilor pieţei, plasându-se pe o poziţie de viitor lider pacificator: „Dacă fiecare bate câte un cui în barca în care suntem cu toţii, nu o vom transforma în crucişător. Și dacă fiecare se bate pe locuri și functii, nimeni nu obține nimic“, a mai spus  economistul șef al BCR, care a ținut să profite de tradiționala întâlnire de Sărbători a departamentului de piață de capital al BCR cu ziariții, pentru a lua și startul mediatic în campania electorală.

 

La rândul lui, președintele actual Stere Farmache mizează pe experiența conducerii de 16 ani a bursei, dintre care 14 și în calitate de director general, chiar dacă autoritatea în piață îi este serios pusă în discuție de contestaari. Farmache a reușit să recâștige pe ultima sută de metri președinția anul trecut, manevrând cu abilitate  diferitele interese ale lumii brokerilor. Discurul său,însă, repetat deja de câşiva ani, nu mai pare la fel de convingător ca la început.

Fostul vicepreşedinte al  BVB, Dan Paul, contează de asemeni pe susţinerea brokerilor, dar concentrarea voturilor acestora a devenit tot mai dificilă, motiv pentru care a şi pierdut competiţia data trecută.

 

Marile jocuri


Intrarea în joc în a grupului Erste prin economistul şef al BCR vine după demiterea directorului general Valentin Ionescu, despre care s-a spus că este un pion avansat al austriecilor în perspectiva  competiţiei pentru preluarea  Bursei de la Bucureşti. Bursele din Viena şi Varşovia se află deja în această competiţie, cu toate că legea nu permite acumularea a mai mult de 5% din acţiunile BVB.

Coincidenţă sau nu, tot din Viena vine şi unul dintre numeroşii candidaţi la un post de administrator este Matjaz Schroll, director executiv la filiala austriacă a Templeton Emerging Markets Group cu sediul la Viena. De altfel, Franklin Templeton, ca şi Grupul Erste deţin fiecare aproape 5% din acţiunile BCR, iar  ING, cu vehiculele sale are cam tot atât conform unor informaţii neoficiale de pe piaţă.

 

Intrarea în joc în a grupului Erste prin economistul şef al BCR vine după demiterea directorului general Valentin Ionescu, despre care s-a spus că este un pion avansat al austriecilor în perspectiva  competiţiei pentru preluarea  Bursei de la Bucureşti. Bursele din Viena şi Varşovia se află în această competiţie, cu toate că legea nu permite acumlurarea a mai mult de 5% din acţiunile BVB.

Alianţa dintre Erste (BCR), Franklin Tempelton (administratorul Fondului Proprietatea), ING și alți investitori instituționali devine tot mai vădită. Coincidenţă sau nu, tot din Viena vine şi unul dintre numeroşii candidaţi la un post de administrator este Matjaz Schroll, director executiv la filiala austriacă a Templeton Emerging Markets Group cu sediul la Viena.

 

 

De altfel, Franklin Templeton, ca şi Grupul Erste deţin fiecare aproape 5% din acţiunile BCR, iar  ING, cu vehiculele sale are cam tot atât conform unor informaţii neoficiale de pe piaţă. Societăţile de investiţii financiare (SIF), dintre care SIF Moldova are de asemeni aproape 5% din BVB, ar putea fi de asemenea chemate la joc.

 

Lucian Anghel şi BCR și-au început campania electorală pentru șefia BVB după toate regulile, cu toate că acționarii vor decide abia pe 9 ianuarie cine dintre cei 20 de candidați va câștiga  măcar un loc printre  administratorii bursei. Economistul şef al BCR şi-a făcut apariţia ca la o conferinţă de presă la o întâlnire informală organizată de departamentul de comunicare al băncii a oamenilor de piaţă de capital cu câşiva ziarişti. Candidatura lui a fost, desigur, un subiect favorit.

Concurenţa

Toți cei trei candidaţi la preşedinţia BVB își afirmă, mai mult sau mai puțin inspirat, aceleași promisiuni  vechi de ani de zile cu care se plănuiește dezvoltarea bursei. Și Lucian Anghel vorbește și el despre privatizarea prin Bursă, despre finanțarea economiei române prin bursă, „maximizarea valorii acţiunilor BVB“ și aducerea la cota acesteia a companiilor private, care sunt  campioane naţionale ale domeniilor lor.

Ca și ceilalţi, însă, nici Lucian Anghel nu poate răspunde explicit la întrebări de genul: „ce veţi face şi ce forţe de lobby veţi mobiliza, dacă ofertele publice de acţiuni ale marilor companii ale  statului vor fi amânate, pentru că reprezentanţii statului se vor prevala de pretextul condiţiilor de piaţă befaviorabile?“.

Ce-i drept, însă, cu Erste, BCR şi ceilalţi eventuali aliaţi instituţionali în spate, Lucian Anghel ar putea deschide mai uşor uşile guvernamentale, ca şi, la fel de important ale unei Autorităţi ofialale a pieței adeseori anchilozată. Acest argument, ca și mobilizarea de forțe de la BCR îl plasează, deocammdată, în „pole position“ pe economistul șef al celei mai mari bănci românești (sau înregistrată în România).

 

Mai ales că privatiyările promise pentru anul viitor, dar începând din 2004, se vor prelungi aproape sigur și după celelalte alegeri, cele parlamentare despre un an.

 

Alți candidați

Pentru un post de administrator mai candidează actuali administratori precum unul dintre cei mai versați și mai vechi pe piață administratori de fonduri de investiții,  Siminel Andrei, directorul pentru România al New Century Holdings (NCH), încă din 1994, ale cărei fonduri Broadhurst au făcut istorie la BVB.

Vrea să rămână în joc şi Mircea Botta, care  este preşedintele Romcapital Group, din care face aprte firma de brokeraj omonimă din Timişoara. Romcapital era una dintre casele de brokeraj care doreau să se alăture SSIF Broker la cota BVB.

 

O altă candidată la listare era și casa de brokeraj Estinvest, care îl propune pe directorul Lucian Isac. Alți directori de  brokeri care sunt încă administratori ai BVB și mai vor să fie: Ionel Uleia de la Prime Transaction, Octavian Molnar de la IFB Finwest din Arad. Ciprian Zah este agent al SSIF Broker Cluj, și acționar  acţionar al BVB.

 

Alţi brokeri cunoscuţi candidează acum pentru prima oară: Valerian Ionescu (acum şeful departamentului de tranzacţionare pe piaţa de capital din BCR și șef neoficial de campanie al lui Lucian Anghel); Adrian Lupşan director general adjunct al firmei de brokeraj Intercapital Invest; Nicolae Gherguş,  directorul general al firmei de brokeraj Confident Invest din Bucureşti; Ioana Tănase care a preluat conducerea UniCredit CA IB Securities.

 

Se mai remarcă dintre candidaţi Eugen Voicu, proprietarul firmeid e administare a investiţiilor Certinvest, director al   Aviva Pensii şi preşedintele Aviva Asigurări de Viaţă, ca şi doi avocaţi specializaţi pe piaţă de capital: Narcisa Oprea partener al casei de avocatură Schoenherr şi Asociaţii, ca și Alina Mioara Cobuz Bugnaru coordonator al firmei de avocatură Cobuz şi Asociaţii.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed