MACRON se aliază cu PUTIN. RĂZBOIUL intră într-o altă fază

0
MACRON se aliază cu PUTIN. RĂZBOIUL intră într-o altă fază

“Folosirea armelor chimice reprezintă <<linia roşie>> pentru Franţa. Preşedintele [Emmanuel Macron] şi-a exprimat poziţia în mod clar. Rusia recunoaşte că aceste arme au fost folosite în Siria, în mod specific gazul sarin în timpul atacului din oraşul Khan Shaykhun, din 4 aprilie 2017. Neînţelegerile dintre noi se referă la persoanele care sunt responsabile de aceste acţiuni”, potrivit unui comunicat al diplomaţiei de la Paris.

 

Potrivit ministerului francez de Externe, Parisul se angajează la un dialog constructiv cu Moscova pe această temă la nivel internaţional.

 

“Suntem dispuşi să lucrăm în privinţa acestor chestiuni cu Rusia, în cadrul agenţiilor internaţionale relevante, în special Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW). Atât Rusia, cât şi Franţa sunt interesate de acelaşi obiectiv – de a proteja neproliferarea regimului armelor chimice”, se mai arată în comunicat.

În data de 4 aprilie, oraşul Khan Sheikhoun, din nordul Siriei, a fost vizat de un atac aerian în care au fost folosite arme chimice, iar peste 90 de persoane au fost ucise.

 

Cel mai multe state occidentale au acuzat regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad că ar fi folosit arme chimice în cursul atacului din luna aprilie, lucru negat categoric de oficialii de la Damasc, care au acuzat o înscenare.

 

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că raportul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice privind folosirea gazului sarin în Siria nu dovedeşte implicarea administraţiei Bashar al-Assad în folosirea armelor chimice.

 

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 270.000 de morţi.