MAE îl convoacă pe reprezentantul Belarusului, după discursul lui Lukașenko. „Nu poate fi ignorat rolul de complice al Rusiei”

Ministerul Afacerilor Externe l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Belarusului în România, după discursul președintelui Aleksandr Lukașenko, care a spus că Statele Unite împing Europa într-o confruntare militară cu Rusia pe teritoriul Ucrainei și că și alte state, inclusiv România, ar urma să fie direct implicate.

„Ca urmare a declarațiilor făcute de liderul belarus Aleksandr Lukașenko la un eveniment public în cursul zilei de sâmbătă, 17 septembrie, ocazie cu care acesta a menționat, printre altele, că Statele Unite împing Europa într-o confruntare militară cu Rusia pe teritoriul Ucrainei și că și alte state, inclusiv România, ar urma să fie direct implicate, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus convocarea la sediul MAE a însărcinatului cu afaceri a.i. al Belarus în România pentru a i se comunica următoarele elemente de poziție: Astfel, partea română respinge ferm astfel de afirmații inadmisibile, care alimentează retorica bazată pe apel la forță și amenințarea cu forța în relațiile internaționale. De asemenea, nu poate fi ignorat rolul și responsabilitatea internațională ale Belarusului în calitate de complice al Rusiei în susținerea războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Totodată, MAE reamintește că România este stat membru al NATO și beneficiază, în cel mai înalt grad, de toate garanțiile de securitate care decurg din acest statut în conformitate cu clauza de apărare colectivă din art.5 al Tratatului Atlanticului de Nord, NATO fiind cea mai puternică alianță politico-militară din istorie”, arată un comunicat al MAE.

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, susține într-un discurs delirant în timpul manifestațiilor de sâmbătă de Ziua Unității, că Washingtonul a jucat un rol important în toate conflictele majore din lume. Lukașenko amenință și România și spune că țara noastră ar putea avea soarta Ucrainei de acum.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri