x


  • EUR
    4.7556
    USD
    4.2732
string(8) "sanatate"

Mai multe medicamente ar putea disparea

Mai multe medicamente ar putea dispărea de pe piaţa românească în următoarele luni, iar unele companii farmaceutice ar putea intra în insolvenţă – atrage atenţia Asociaţia Producătorilor de Medicamente.

Author: Ionut Lupescu | Sursa: RADOR | Publicat: 04.02.2015, 12:02

Potrivit directorului executiv, Laurenţiu Mihai, situaţia este determinată de introducerea taxei clawback ce prevede ca producătorii de medicamente eliberate pe bază de reţetă să plătească trimestrial o contribuţie la bugetul de stat raportată la valoarea vânzărilor realizate.

“Mă aştept ca în maxim şase luni urmările acestei măsuri absolut dezastruoase, care este aplicarea clawbackului în România să îşi dea efectele, respectiv, şi mai multe medicamente dispărute pe piaţă, eventual şi mai mulţi oameni daţi afară. Precum am anunţat la sfârşitul anului trecut că au fost daţi 200 de oameni afară din fabricile de medicamente din România şi, eventual, o insolvenţă”, a declarat Mihai.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, a precizat, la rândul său, că taxa clawback a crescut în ultimul trimestru al anului trecut din cauza bolilor de sezon care au generat un consum mai mare de medicamente.RADOR