Mari ieşiri de bani din fondurile mutuale. Primele retrageri nete din ultimii 3 ani

„Nivelul total al activelor înregistrează o diminuare cu 1,4% faţă de luna septembrie, din cauza unor corecţii accentuate înregistrate în categoria fondurilor denominate în euro. La nivelul anului creşterea activelor rămâne de peste 25%“, până la 6,89 miliarde de lei, potrivit raportului Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF), publicat în această după amiază.

„Corecţiile accentuate“ se traduc prin retragerea a peste 41 mil. euro, din fondurile cu plasamente majoritare în obligaţiuni denominate în euro, Raiffeisen Euro Plus, administrat de Raiffeisen Asset Management, şi BRD Euro Fond, administrat de BRD Asset Management.

 

 

Investitorii noi au adus în cele două fonduri mai puţin de jumătate din cât au scos cei vechi, astfel că echivalentului subscrierilor nete negative a depăşit 100 de milioane de lei (25 mil. euro). Pentru restul ieşirilor nete sunt responsabili investitorii în fondurile monetare, conform raportului AAF (ataşat acestui articol).

 

 

„Nu este vorba de panică, ci doar de o scădere a vânzărilor (de titluri ale fondurilor), care este concomitentă cu manifestarea unei nevoi mai mari de lichidităţi a investitorilor, fie pentru uzul personal, fie pentru firmele lor“, a declarat Dan Nicu, directorul general al BRD Asset Management, pentru MONEY.ro

 

 

BRD Asset Management este a treia cea mai mare firmă de administrare a investiţiilor care administrează fonduri de investiţii din România, cu o cotă de piaţă de 8,9% dintr-un total al activelor de pe piaţă de peste 7,2 miliarde lei, inclusiv portofoliile individuale ale investitorilor ami bogaţi, dar fără cele 1,1 mld. lei administrate de ING Asset Management , sucursala Bucureşti, în două fonduri cu plasamente în România dar înregistrate în Luxemburg.

 

Mai multe detalii statistice în Raportul AAF, ataşat articolului

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed